A politikusok eltérően értelmezik az okokat

Szmolenszki katasztrófa: nem ment a közös emlékezés

Külön-külön emlékeztek a Szmolenszk közelében két éve lezuhant lengyel kormánygép katasztrófájának áldozataira Lengyelországban: a varsói katonai temetőben megrendezett hivatalos ünnepségeken a kormány és a hozzátartozók képviselői jelentek meg, majd az államfővel közösen szentmisén vettek részt, míg a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt

2012.04.10 15:21MTI

A különállás oka, hogy a PiS a kormánykoalíciótól eltérően értelmezi a szmolenszki katasztrófa okait és a felelősség megoszlását.
   
A parlamentben megkoszorúzták a katasztrófában életüket vesztő képviselőknek szentelt emléktáblát és virágcsokrokat helyeztek az elhunyt kollégák ülőhelyeire.
   
A jobboldali ellenzék és a szimpatizánsok által szervezett megemlékezés a havi rendszerességgel tartott gyászmisével kezdődött Varsó központjában. A mise után Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke harangzúgás közepette az elnöki palota elé vonult. Az ünnepség koszorúzással és az áldozatok névsorának felolvasásával folytatódott. A résztvevők fakeresztet állítottak fel a helyszínen, ahol a lengyel zászlók mellett magyar zászló is látható volt.
   
A szervezők egész nap ünnepi koncertekkel, filmvetítésekkel emlékeztetnek a történtekre. Az ország több városában is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.
   
A megemlékezésekre az adott alkalmat, hogy két évvel ezelőtt, április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében lezuhant egy magas rangú lengyel személyeket, köztük az államfőt szállító különgép. A katasztrófában a gépen utazó mind a 96 személy életét vesztette, köztük a lengyel hadifoglyok és civilek kivégzésének 70. évfordulóján az oroszországi Katinyban (Katyn) szervezett megemlékezésekre hivatalos delegáció tagjai: Lech Kaczynski államfő és felesége, katonai és egyházi vezetők, ismert közéleti személyiségek.
   
A katasztrófa éles politikai vitákat váltott ki és megosztotta a lengyel társadalmat, annak ellenére, hogy az akkori legnagyobb politikai formációk mindegyikét képviselték notabilitások. A hozzátartozók egy része elhatárolódott a nyilvános gyászolástól, a PiS saját vizsgálatokat kezdeményezett és nemzetközi vizsgálatot sürget az ügyben. Szakértői szerint több jel is arra utal, hogy a repülőgép merénylet következtében zuhant le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.