Elengedték az egyik olaszt

Megenyhültek az indiai maoisták? Egy túsz szabad!

Elengedték egyik olasz túszukat az indiai maoisták vasárnap.

2012.03.25 13:58MTI

Az olasz külügyminiszter tájékoztatása szerint Claudio Colangelo egészséges, és telefonon már kapcsolatba is lépett olasz diplomatákkal. A másik olasz túsz, Paolo Bosusco továbbra is az emberrablók fogságában van.

Colangelo, egy 61 éves római orvos, az NDTV indiai televíziónak adott nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy Bosuscót is hamarosan elengedik a maoista felkelők, hiszen neki sincs semmi köze az ottani belháborúhoz.

A római orvost és idegenvezetőjét, a tíz éve Indiában élő Bosuscót március 14-én ejtették fogságba a maoisták a kelet-indiai Orisza szövetségi államban. Az emberrablók 13 követeléssel álltak elő, egyebek közt az indiai biztonsági erők műveleteinek leállítására, a börtönbe vetett maoisták szabadon bocsátására, valamint a helyi törzsek által lakott területeken a turizmus betiltására felszólítva.

Az India középső és keleti részén aktív maoista felkelők rendszeresen ejtenek túszokat, de mindeddig rendőrök, katonák és kormányhivatalnokok kerültek célkeresztjükbe. Azt állítják magukról, hogy a nemzeti kisebbségeket és a nincstelen vidékieket védelmezik a rendőri túlkapásoktól és a korrupciótól.

A kormány viszont úgy ítéli meg, hogy az 1967 óta fegyveres küzdelmet folytató maoisták jelentik a legnagyobb belső fenyegetést, akadályozzák a gazdasági növekedést és újabb munkahelyek teremtését. A konfliktus következtében minden évben több százan vesztik életüket, bár az utóbbi években némileg visszaszorult az erőszak.

A maoisták azt állítják, hogy azért rabolták el a két olaszt, mert egy folyó partján fotókat készítettek egy őslakos törzs fürdőző nőiről. Néhány héttel ezelőtt robbant ki egy botrány a maoisták által "humán szafarinak" minősített turistautak miatt. Az Andamán-szigetekre és Oriszába azért vittek turistákat, hogy nézegethessék a helyi törzsek meztelen tagjait. A hatóságok azt ígérték, hogy megszüntetik az ilyen túrákat, de a maoisták szerint nem tettek meg minden szükséges intézkedést.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.