Szándékosan nem engedték leszállni a kormánygépet?

J. elvtárs szerint az oroszok is felelősek a szmolenszki katasztrófáért

Szándékosan nem engedélyezték az oroszok a lengyel kormánygép leszállását 2010. április 10-én Szmolenszkben, hogy Lech Kaczynski akkori lengyel elnök lekésse a lengyel hadifoglyok kivégzésének 70. évfordulóján Katynban (Katiny) rendezett ünnepségeket.

2012.03.10 17:30MTI

Legalábbis ezt írta a lengyel rádió hírportálja a WikiLeaksre hivatkozva.
  
A WikiLeaks kiszivárogtató honlap egyebek közt Fred Burtonnek, a Stratfor amerikai elemzőközpont munkatársának e-mailjeit publikálta. Forrásként "J. elvtárs", az amerikai titkosszolgálat által beszervezett magas rangú volt KGB-tiszt volt megnevezve - egyébként az illető 2010 nyarán bekövetkezett halálának részleteit 25 évre titkosították.
   
Marko Papic, a Stratfor egy másik elemzője saját forrásaira hivatkozva hangsúlyozta, hogy a leszállási engedélyt megtagadásával az oroszok csak meg akarták nehezíteni a lengyel elnök életét és ellehetetleníteni az ünnepségben való részvételt. Véleménye szerint "nem volt szándékuk Kaczynski meggyilkolása", és nem is számítottak arra, hogy a pilóták megkísérlik a leszállást.
   
Szmolenszkben 2010 tavaszán a sűrű ködben leszálló Tu-154-es lengyel kormánygép lezuhant. A katasztrófában a gépen utazó mind a 96 személy életét vesztette, köztük az akkori lengyel államfő és felesége, valamint magas rangú állami, katonai és egyházi vezetők, ismert közéleti személyiségek.
   
A lengyel számvevőszék (NIK) egyébként felülvizsgálta a legfontosabb állami tisztségviselők repülőgépes utaztatásának részleteit. Pénteken publikált jelentése szerint a 2005-2010. között szervezett repülőutak nem garantálták az állami vezetők megfelelő biztonságát, mert a felelős hivatalok vezetői nem egységes előírások szerint jártak el, és gyakran azokat sem tartották be.
   
A NIK a szmolenszki katasztrófa dokumentációját is ellenőrizte, és több szabálytalanságot állapított meg a kormánygép szmolenszki útjával kapcsolatban. Kiemelte, hogy a lengyel jogszabályok kizárják egy nem üzemképesként számon tartott repülőtér használatát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.