Nerm hagyják fönn

Halál az Annapurnán - folytatják a kutatást a hegymászó után

Nem hagyják "fönn" az Annapurnán a világ egyik legnevesebb hegymászójának holttestét: nyáron felújítják a Park Jung Szök - illetve annak holtteste - utáni keresést az a világ 10. legmagasabb hegyén, ahol tavaly ősszel járt szerencsétlenül a gyakorlott alpinista.

2012.02.21 12:45MTI

A hegymászó a világon elsőként hódította meg a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát, az összes kontinens legmagasabb pontját és jutott el a Déli- és az Északi-sarkra is. A kalandkeresők ezt emlegetik True Adventurers' Grand Slamként.

A Park nevét viselő alapítvány tervei szerint júliusban vagy augusztusban indulnának alpinisták Park Jung Szök (Park Young-seok), valamint két társa nyomába.

A három eltűnt kalandkeresőt jelképesen már tavaly novemberben eltemették, egy hónappal azután, hogy eltűntek a Himalája hegyláncaihoz tartozó Annapurnán. A koreai hegymászó szövetség egy ideig próbálkozott keresésükkel, de végül októbervégén felhagytak a kísérletekkel előbbre sorolva a mentésre vállalkozó hegymászók biztonságát. A Park Jung Szök Alapítvány igazgatója szerint nyáron a hegy közelében tapasztalható enyhébb időjárás megkönnyíti majd a holttestek utáni keresést. A dél-koreai mászók helyi - nepáli - szakemberek segítségét kérve akarnak felkészülni a küldetésre.

Park és társai 6300 méteres magasságból fordultak vissza, mert rosszra fordult az időjárás, és túl veszélyesnek tűnt az út folytatása.

A három hegymászó tagja volt egy hétfős csapatnak, amely szeretett volna új ösvényt kijelölni az Annapurna csúcsára az amúgy is nehezen megmászható hegy déli, különösen veszélyes oldalán. Park már 2008-ban is tett egy sikertelen kísérletet az Annapurna déli oldalon történő meghódítására. A hegy egyike a világ 14 "nyolcezresének", legmagasabb pontja 8091 méterrel van a tengerszint felett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.