Gyilkoltak a radikálisok

Golyózápor zúdult a jemeni tisztségviselők autójára

Radikális iszlamisták lelőtték szerdán Jemenben a nagy hatalmú Köztársasági Gárda egy dandárparancsnokát és el-Bejda kormányzóság választási bizottságának elnökét.

2012.02.16 08:50MTI

A fegyveresek golyózáport zúdítottak az autóra, amelyben a két tisztségviselő ült. Életét vesztette a kocsi másik három utasa is, a választási bizottság elnökének a fia és két katona.
   
Az Anszár as-Saría radikális iszlamista csoport jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Azt írták, csak a dandárparancsnokkal akartak végezni, megtorlásul azért, mert szerintük a kormány nem tartotta be a velük kötött egyezségben vállaltakat.
   
A múlt hónapban tető alá hozott megállapodás alapján az iszlamisták kivonultak a fővárostól, Szanaától 170 kilométerre délkeletre fekvő városból, Raddából, cserébe a kormány vállalta, hogy a saría (az iszlám jog) alapján fogják kormányozni a települést, és szabadon bocsátanak bebörtönzött radikális iszlamistákat. Ehelyett viszont a Köztársasági Gárda vonult be a városba.
   
Az egy éven át tartó rendszerellenes tiltakozások - amelyek nyomán távozott posztjáról Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök - meggyengítették a koldusszegény arab országban az amúgy is ingatag központi hatalmat, és a déli országrészben több régió radikális iszlamisták ellenőrzése alá került.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.