Népszavazást ír ki?

Választások Szíriában - Washington szerint nevetséges

"Nevetségesnek" nevezte a Fehér Ház szóvivője Bassár el-Aszad szíriai elnöknek azt az ígéretét, hogy népszavazást ír ki az új alkotmányról, ami megnyitja az utat a többpárti választások előtt.

2012.02.15 19:01MTI

"Ezzel (Aszad) megcsúfolja a szíriai forradalmat" - jelentette ki Jay Carney fehér házi szóvivő az Air Force One elnöki különgép fedélzetén, amellyel Barack Obama a nap folyamán Wisconsin, majd Kalifornia államba repül.

"A reformígéreteket rendszerint a kegyetlenség fokozása követte, és azokat a rezsim sohasem váltotta valóra azóta, hogy békés tüntetések kezdődtek Szíriában" - mondta Carney.

A szóvivő szerint "az Aszad-rezsim napjai meg vannak számlálva".

A szíriai televízió szerdán közölte, hogy az államfő - 11 hónapnyi nyugtalanság és erőszak után - február 26-ára népszavazást ír ki az ország új alkotmányának tervezetéről. Ez két, hétéves mandátumban korlátozná az elnökség időtartamát. Ez az adott helyzetben azt jelentené, hogy Aszad, aki az apja halála, vagyis 2000 óta kormányozza az országot, a jelenlegi, második elnöki időszakának 2014-ben történő lejárta után ismét két alkalommal pályázhatna a tisztségre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.