Missouriban, Minnesotában és Coloradóban is nyert

Mesterhármast ért el Rick Santorum

Rick Santorum nem várt, fényes sikerét hozta a Republikánus Párt elnökjelölt-választási küzdelmének keddi, három államban megvívott fordulója: az ultrakonzervatív politikus a missouri próba-előválasztáson, valamint a minnesotai és a coloradói jelöltállító gyűléseken is győzni tudott.

2012.02.08 08:41MTI

Santorum Missouriban 55, Minnesotában 45, Coloradóban 40 százalékot kapott. Az eredmény csalódást okozott az eddigi versenyben vezető Mitt Romneynak, aki 2008-ban mind Minnesotában, mind Coloradóban győzött és az utóbbi államban a közvélemény-kutatások szerint idén is nyerésre állt.
   
Ezzel a republikánus elnökjelölt-állítási küzdelem eddigi 8 fordulója közül négyet Santorum, hármat Romney, egyet pedig Newt Gingrich nyert meg. A Republikánus Párt nyárvégi országos konvencióján, ahol végleges döntés születik arról, hogy ki legyen Barack Obama elnök hivatalos kihívója, a CNN összesítése szerint Romney jelenleg 105, Gingrich 37, Santorum 22 Ron Paul pedig 19 támogatóval rendelkezik majd. Az elnökjelöltség elnyeréséhez a legkevesebb 1144 szavazat kell majd.
   
A missouri előválasztás ugyan csak erőfelmérés volt, s a konvencióra delegálandó küldöttekről csak a párt március 17-i gyűlésén döntenek majd, de keddi győzelme után nem kétséges, hogy az államot képviselő politikusok több mint fele Santorumra fog voksolni. Megfigyelők szerint ugyanakkor továbbra is a Romney-kampány marad a legjobban szervezett és a legjobba szervezett gépezet és a volt massachusettsi szenátornak lehet a legjobb esélye arra, hogy legyőzze Obamát.
   
"A konzervativizmus él, és jól van Missouriban és Minnesotában" - jelentette ki győzelmi beszédében Santorum - aki akkor még nem tudta, hogy Coloradóban is neki áll a zászló. Megköszönte a Republikánus Párt konzervatív szárnyának és a Tea Party mozgalomnak a támogatást. Az állította, hogy Romney nézetei sokkal közelebb állnak Obaméhoz, mint a Republikánus Pártéhoz. A politikus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem Romney, hanem Barack Obama elnök konzervatív alternatívája akar lenni.
   
Mint mondta, Obama a Wall Street-i bankok kisegítésével, egészségügyi reformjával és környezetvédelmi politikájával azt bizonyította, hogy nem hallgat az amerikaiakra, mert úgy gondolja, hogy mindent jobban tud náluk, és hogy fellettük áll.
   
Santorum azzal vádolta Obamát, hogy beavatkozik a katolikus egyház belügyeibe, és kijelentette, hogy fő feladatának az alapító atyák szabadságának, az istenadta jogoknak, valamint az alkotmánynak a védelmét tekinti, azét az alkotmányét, amelynek feladata ezen jogok védelmére korlátozódik. Munkahelyteremtést ígért, és kijelentette, hogy az amerikaiak száz százalékát akarja képviselni, beleértve a leggazdagabbakat és a legszegényebbeket is.
   

Mitt Romney, aki Coloradóban 35 százalékkal, Missouriban 25 százalékkal lett a második, Minnesotában pedig 17 százalékkal végzett (a 27 százalékkal második Paul után) a harmadik helyen, gratulált Santorumnak a két államban elért sikeréhez. Beszédét ő is, miként Santorum, a coloradói eredmények kihirdetése előtt mondta el.
   
Romney kifejezte meggyőződését, hogy ő lesz a párt hivatalos elnökjelöltségéért folytatott verseny győztese és megígérte, hogy alapvető változásokat" hajt majd végre Washingtonban tulajdon kultúrája miatt képtelen megreformálni önmagát. A gazdaság bajaiért ismét Obamát tette felelőssé és kijelentette, hogy nem az elnökség az a poszt, ahol az irányítást tanulni kell.
    
A republikánus elnökjelölt-aspiránsok között legközelebb február 22-én rendeznek televíziós vitát, majd 28-án az arizonai és a michigani előválasztásokon mérik össze megint erejüket. A legjelentősebb összecsapásuk március 6-án, a "szuperkedden" lesz, amikor a Republikánus Párt támogatói egyszerre 11 államban szavaznak majd arról, hogy ki legyen közülük a hivatalos elnökjelölt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.