10 éve demonstrálnak

"Megfelelő védelem:" felszámolták a britek a demokráciafalut

Felszámolta a londoni rendőrség a brit parlament előtt több mint egy évtizede létesített "demokráciafalut", érvényt szerezve annak a törvénynek, amely tiltja egyes kiemelt helyszíneken a folyamatos tiltakozó demonstrációkat.

2012.01.17 13:10MTI

Ez volt a világ leghosszabb ideig tartó folyamatos béketüntetése. A harminc sátorból álló tábort eddig létezett formájában 2010 tavaszán alakították ki a londoni Parlament-téren, a háborús győző, Winston Churchill néhai miniszterelnök háromméteres bronzszobrának árnyékában békeaktivisták, akik elsősorban az afganisztáni háborúban vállalt brit katonai szerep ellen tiltakoztak.

A téren azonban már 2001 óta táboroztak tiltakozók, akik az afganisztáni beavatkozás, majd a guantánamói börtöntábor, 2003-tól pedig az iraki háború, és általánosságban minden fegyveres intervenció ellen demonstráltak.

Az eredeti tábor kezdeményezője, Brian Haw veterán békeaktivista, aki tíz évet töltött a téren, tavaly rákbetegségben elhunyt, de követői a helyszínen maradtak. Eltávolításukra több kísérlet is történt. Tavaly - miután a londoni városháza erre engedélyt kapott a felsőbíróságtól - a hatóságok már le is bontották a tér gyepén felvert tábort, a tiltakozók azonban rögtön újraépítették a sátrakat a füves területet körülvevő járdán, amely a Westminster kerület kezelésében van, és így a londoni közgyűlés kilakoltató határozata arra nem vonatkozott.

A brit parlament azonban tavaly év végén törvényt alkotott a "rendőrségi reformról és a társadalmi felelősségről", és ennek egyik külön passzusa tételesen felsorolja azokat a kiemelt helyszíneket, amelyeken tilos "táborszerű" tiltakozó demonstrációkat tartani. E helyszínek közé tartozik a parlament előtti tér, a kormányzati negyed főutcája, a Whitehall, valamint a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster apátság.

A Scotland Yard kedden bejelentette, hogy e törvény alapján előző éjjel felszámolta a parlament előtti sátortábort, és két személyt őrizetbe vett. Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere a BBC rádióban "vandalizmusnak" nevezte, hogy a tiltakozók a világörökség részének nyilvánított Parlament-téren vertek tábort.

Johnson szerint "épp ideje volt", hogy a tér "megfelelő védelmet kapjon".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.