Ivan Gasparovic szerint zavartalan, de...

Szlovákia és Magyarország a múlton vitázik

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök szerint bár bizonyos területeken zavartalan Szlovákia és Magyarország együttműködése, mégis hazudnánk magunknak, ha azt állítanánk, hogy nincs a felek között semmilyen probléma.

2012.01.03 11:50MTI

"A közös érdekek terén, legyen szó akár a gazdaságról, a külpolitikáról vagy a visegrádi együttműködésről, nincsenek problémáink. Problémák vannak azonban a történelmünkkel, mely a jelenben is megjelenik olyan vélemények formájában, amelyeket véleményem szerint ma már nehéz megvédeni. Mindannyian hazudnánk magunknak, ha azt állítanánk, hogy nincsenek problémáink" - jelentette ki Gasparovic abban az interjúban, amelyet a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség hozott nyilvánosságra kedden.

A vitás kérdéseket, melyeket a szlovák-magyar vegyes bizottságoknak kellene megoldaniuk, szerinte racionálisabban kellene kezelni. Az elnök megjegyezte: a történelmet nem lehet elfeledni, ám nem lehet irányadó akkor, ha régen elfeledett problémákat éleszthetne fel.

"Nyitott vagyok bármiféle vitára a magyar féllel. Vannak azonban olyan dolgok, melyeket nem lehet nemzetközi politikai síkra terelni, azokat magunknak kell megoldani. A magyar fél pedig szívesen teszi nemzetközivé ezeket a problémákat" - vélekedett a politikus.

Budapest kettős állampolgársággal kapcsolatos elképzelését rossznak nevezte. Azt állította, hogy erre a nemzetközi szokásjog szerint nincs példa. "A törvény alapján bárki jelentkezhet a Magyar Köztársaság állampolgárságáért, mert bár elődeik nagy része Szlovákiában élt, de még az Osztrák-Magyar Monarchia idején született. Ezek érthetetlen nézetek az állampolgárság megszerzésének kiszélesítéséről" - mutatott rá Gasparovic.

Szlovákia a magyar jogszabályra saját állampolgársági törvénye módosításával reagált. Ennek alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként kérelmezi egy idegen ország állampolgárságát. Gasparovic úgy véli: a kialakult helyzetet úgy kellene megoldani, hogy Magyarország megszünteti a saját törvényét, majd ezt teszi Szlovákia is.

"És minden úgy lesz, ahogy azelőtt volt" - tette hozzá az elnök. Kifejtette: ezt a véleményt tolmácsolta magyar partnerének, Schmitt Pálnak is legutóbbi találkozójukon. „Amíg nem lesz eltávolítva az a probléma, amely beavatkozik a mi (szlovák) jogrendünkbe, addig nehéz lesz megegyeznünk" - jelentette ki Gasparovic.

Az államfőt dühíti az a vélemény is, hogy a szlovákok azok, akik előhúzzák a magyar kártyát. Véleménye szerint ez épp fordítva van. „A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát, mert az ő részükről jönnek mindig olyan kezdeményezések, melyekre kötelesek vagyunk reagálni. Tehát a magyar kártya fogalom nekem nem ül, inkább szlovák kártyáról van szó" - zárta nyilatkozatát a szlovák köztársasági elnök.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.