Összecsaptak a tüntetők a rendőrséggel

Újabb balhék Kairóban

Több százan töltötték a szombatra virradó éjjelt Kairó belvárosában, a Tahrír téren, és közülük többen össze is csaptak a rendőrséggel.

2011.11.26 10:49MTI

Egy ember az éjszaka folyamán meghalt, mert elgázolta egy katonai jármű.
   
A tüntetők közül a kora reggeli órákban többen a parlament épületéhez vonultak, hogy tiltakozzanak azért, mert az országot irányító katonai tanács a megbuktatott Hoszni Mubarak egykori miniszterelnökét, Kamál Ganzúrit megbízta azzal, hogy alakítson új átmeneti kormányt.
   
Néhány órával korábban, pénteken több tízezren követelték, hogy a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa gyorsítsa fel a demokratikus átmenetet, s a tábornokok távozzanak a hatalomból.
   
Az egy hete, a Tahrír tér közelében őrizetbe vett, majd szabadlábra helyezett három amerikai diák közül kettő szombaton kora reggel elhagyta Egyiptomot, s a nap folyamán harmadik társuk is távozott.
   
Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az erőszak beszüntetésére és a jogállamiság tiszteletben tartására szólított fel. Szombaton kiadott közleményében Ashton azt kérte az egyiptomi hatóságoktól, hogy vizsgálja ki a "nyugtalanító eseményeket", állítsa bíróság elé az erőszakos cselekmények felelőseit és helyezze szabadlábra a véleményét békésen kifejező, de mégis őrizetbe vett tüntetőket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.