Fico: csak korlátozott jogkörökkel működhet

Szigorúan ellenőrzik majd az átmeneti szlovák kormányt

Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke kijelentette: csak jelentősen korlátozott jogkörökkel és az államfő szigorú ellenőrzése alatt fog működni az átmeneti szlovák kormány.

2011.10.21 19:21MTI

Mindezt a hatályos alkotmány módosításával érik el. A Smer által előterjesztett módosításokat délután Iveta Radicová kormánya elfogadta, s gyorsított eljárásban a parlament még az est folyamán jóváhagyja.
   
Szlovákiában azért van szükség átmeneti kormányra, mert az Iveta Radicová vezette kabinet a múlt hét elején az euroövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött voksoláson megbukott.
   
Ivan Gasparovic szlovák államfő, miután csütörtökön este találkozott a volt koalíciós pártok elnökeivel, újságíróknak elmondta: a kormány bukása utáni helyzetet az alkotmány módosításával fogják megoldani.
   
"A volt koalíció négy pártja arról tájékoztatott, hogy támogatni fogják az alkotmány olyan módosítását, amely a köztársasági elnöknek lehetővé teszi, hogy ügyvitellel bízza meg a múlt héten megbukott kormányt egészen a márciusi előre hozott választásig" - jelentette ki Gasparovic azután, hogy csütörtökön este találkozott a volt koalíció pártelnökeivel.
   
Jogászok szerint a szlovák alkotmány a most kialakult helyzetben előírja, hogy az államfőnek vissza kell hívnia a megbukott kormányt, de nem ad lehetőséget annak ügyvivőként való kinevezésére, hanem egy új kormányt kellene felállítani, ami hosszadalmas és ezt senki sem akarja. Ezt a problémát orvosolná az alkotmány módosítása.
   
Az átmeneti kormány jogköreinek korlátozását a Smer vitte keresztül. Fico a nap folyamán találkozott Gasparoviccsal, aki mindezt délután közölte a volt koalíció négy pártelnökével, akik ezt elfogadták.
   
Fico később sajtóértekezleten leszögezte: az átmeneti kormány semmiféle lényeges belpolitikai, külpolitikai gazdasági és társadalmi ügyben nem hozhat döntést. Több kérdésben csak az államfő előzetes hozzájárulásával dönthet.
   
Az átmeneti kormány egyetlen feladata, hogy "fűtsön és világítson" - jelentette ki Fico. Leszögezte: ez az alkotmánymódosítás teljesíti a Smer elvárásait, s megakadályozza, hogy káosz alakuljon ki az országban.
   
Az idő előtti parlamenti választásra jövő év március 10-én kerül sor Szlovákiában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.