Radicováék maradnak ügyvivőként?

Ficonak nem kell új kormány a választásokig

Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke úgy véli, hogy az ügyvivő szlovák kormányt a márciusi parlamenti választásokig Iveta Radicová vezethetné, s tisztségükben maradhatnának a miniszterek is, esetleg a Szabadság és Szolidaritás (SaS) tárcavezetőin kívül.

2011.10.16 17:11MTI

"A Smernek ezzel semmi problémája nem lenne" - jelentette ki a volt miniszterelnök a TA3 szlovák hírtelevízió vasárnapi vitaműsorában.
   
Szlovákiában azért van szükség ügyvivői kormányra, mert a Radicová-kabinet kedden az eurós mentőalapról szóló bizalmi szavazással összekötött voksoláson megbukott.
   
A hatályos szabályok értelmében Ivan Gasparovic államfőnek most vissza kell hívnia a megbukott kabinetet, s az új választásokig ügyvezető kormányt kell kineveznie. Gasparovic pénteken, miután találkozott Radicovával, bejelentette: hétfő délelőtt találkozni kíván a parlamenti pártok vezetőivel, s a velük való konzultáció után dönt a további lépésekről. A parlamenti pártok előzőleg abban állapodtak meg, hogy az előre hozott választásra március 10-én kerül sor.
   
Az államfő pénteken azt mondta, hogy új kormányra lesz szükség, s szerinte Radicová nem állhat az ügyvezető kabinet élén. Fico viszont úgy vélte: nem reális, hogy néhány hónapra egészen új kormány alakuljon, amelynek programnyilatkozatot kellene kidolgoznia, s bizalmat kellene kérnie a parlamenttől.
   
"Politikai szempontból ennek nincs realitása" - szögezte le Fico. Szerinte politikailag az lenne a tiszta, hogy a Radicová-kabinet maradjon hivatalban ügyvivőként a választásig. "Nem döntene semmiről, csak a folyó adminisztratív ügyeket vinné" - jegyezte meg az ellenzéki politikus.
   
Megerősítette: a Smer az idő előtti választásig ellenzékben kíván maradni.
   
A volt kormányfő ugyanakkor úgy véli: az Európai Unió (EU) október 23-i csúcstalálkozóján Radicová már nem képviselheti Szlovákiát, mert már megbukott. "Szlovákiát az államfőnek kellene képviselnie ezen a létfontosságú csúcson. Nem leszünk ellene, ha Ivan Miklos pénzügyminiszter is elkíséri" - fejtette ki a Smer elnöke.
   
Fico, akinek pártja, a Smer a márciusi választás nagy esélyese, ismételten hangsúlyozta: egyelőre korai még arról spekulálni, milyen lesz a választás utáni helyzet. "A Smer érdeke, hogy stabil kormány alakuljon. Az együttműködésből egyetlen pártot sem zárunk ki" - mondta Fico.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.