Ficoék március 10-ére tervezik a voksolást

Előrehozott választásokkal indul a szlovák tavasz

Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt vezetője szerdán Pozsonyban bejelentette: megállapodásra jutottak a kormánykoalíció pártjaival, hogy márciusban előre hozott választásokat tartanak Szlovákiában.

2011.10.12 16:53MTI

A vonatkozó javaslatokat csütörtökön terjesztik a pozsonyi parlament elé.
   
"Csütörtökön a parlament elé kerül egy kormány-előterjesztés az előre hozott választások 2012. március 10-i megtartásáról. Közvetlenül ezután, ha ezt elfogadták, megkezdődhet a vita az euróövezeti mentőcsomag kapacitásbővítésének jóváhagyásáról" - mondta sajtóértekezletén Fico.
   
A 150 fős pozsonyi törvényhozásban a három koalíciós pártnak (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - SDKU, Kereszténydemokrata Mozgalom - KDH és Híd - Most) a Smer-SD több mint hatvan képviselőjével együtt kényelmes többsége lehet. A jóváhagyáshoz minősített, alkotmányos többségre, azaz legkevesebb 90 támogató szavazatra van szükség.
   
A szlovák parlament kedd este még elutasította az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (ESFS) kapacitásbővítéséről szóló euróövezeti megállapodást, miután a kormánypárti Szabadság és Szolidaritás (SaS ) párt képviselői nem támogatták azt, Fico pártja pedig - a kormány bukására játszva - tartózkodott szavazástól, amelyet Iveta Radicová miniszterelnök bizalmi szavazással kötött össze.
   
Az EFSF-et 440 milliárd eurós elméleti, mintegy 250 milliárd eurós tényleges támogatási kapacitással hozták létre. A továbbgyűrűző euróövezeti válság hatására azonban 440 milliárd euróra emelték a tényleges finanszírozási keretet, a garanciákat is tartalmazó elméleti keret 780 milliárd euróra növelése mellett. A szlovák hozzájárulás ehhez egy százalék lenne.
   
A kialakult helyzetben az előre hozott választások kiírása az ár, amelyet a koalíciós pártoknak meg kellett fizetniük, hogy megszerezzék a volt baloldali populista kormányfő, Robert Fico pártjának támogatását az ESFS kapacitásának bővítéséhez.
   
"Le kell vonni a politikai következményeket abból, hogy a koalíció képtelenné vált fontos döntések meghozatalára. (...) A Smer mindig is támogatta az ESFS-t, de azt követeltük, hogy vonják le a következtetéseket a kormány alkalmatlanságából" - mondta Fico. Leszögezte ugyanakkor, hogy a Smer a márciusi választásokig ellenzékben marad.
   
Szlovákia jóváhagyása az utolsó mozzanat az euróövezeti mentőcsomag kibővítése előtt. Az euróövezet többi 16 országa már jóváhagyta az intézkedést. Fico pártja már a kedd esti bizalmi szavazás előtt jelezte: hajlandó ellenzéki oldalról támogatni a kormánykoalícióban szakadást okozó EFSF elfogadását, de ennek megkéri az árát.

A négypárti koalíció három pártjának vezetőjével folytatott tárgyalásai után Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetője újságíróknak azt mondta: "Szlovákia gond nélkül ratifikálni fogja az euróövezeti mentőcsomagot. Meggyőződésem, hogy ez legkésőbb e hét péntekig megtörténik."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.