Univerzális panorámával

Isten hozta a Halálcsillagon, ma én fogom önt kiszolgálni...

Felejtsük el a Seychelles-szigeteket vagy a Francia Riviérát. Ha igazán luxusnyaralást szeretnénk, tekintsünk fel az égre. Egy orosz cég már dolgozik egy új szállodán, ami az űrben lebeg majd, és ha minden igaz, 5 év múlva nyit.

2011.08.29 13:01Konrád - ma.hu

Egymillió dollárért már nagyon jó kilátással rendelkező szobát kaphatunk. Az első űrhotel igazi szabadságot kínál, és az alkotók szerint egyáltalán nem sci-fi. "Az első kereskedelmi űrállomást 2016-ban indítjuk, és 2017-ben várjuk majd az első vendégeket" - mondta Szergej Kostenko, az Orbital Technologies igazgatója.

A maximum hét vendég fogadására alkalmas komplexum lesz valószínűleg a világ legexkluzívabb szállodája. Az Orbital Technologies mindenkit megnyugtat, a hotel lényegesen kényelmesebb lesz, mint a kozmo- és asztronauták által használt űrállomás.

A vendégeknek saját kis kabinjuk lesz, és ellentétben az ISS-en alkalmazott szivacsos mosdással, itt kis zuhanyfülke is rendelkezésükre áll majd, nem is beszélve a - víz helyett - légöblítéses toalettekről. A súlytalanság miatt a vendégeknek a falhoz erősített zsákokban kell majd aludniuk, de lehetőségük lesz mind vízszintes vagy függőleges elhelyezkedésre. Az ételek pedig, ha minden igaz, mennyeiek lesznek.

„Valódi extra-luxus utazás lesz. Mindennek felsőkategóriásnak kell lennie” - mondta Szergej Kostenko. Már maga az odajutás is nagy kaland lesz, kétnapos út egy orosz Szojuz űrhajón, ahol lehetőség van igazi asztronautákkal együtt dolgozni. A szállodát mindemellett sürgősségi mentőállomásnak is használni fogják, ha a Nemzetközi Űrállomáson valami balul ütne ki.

„Szerintem, aki megteheti, annak meg kell ragadnia a lehetőséget, hogy eljusson az űrbe” - mondta Andre Kuipers holland fizikus és ESA asztronauta. „Ez ugyan, csak a jövő, de most tesszük meg az első lépéseket.”

A 33 éves Jevgenyij Kovalev nyerte a versenyt, hogy az első orosz űrturista legyen. Ugyan csak egy szuborbitális utazás lesz az osztályrésze, de azt mondja, ez még csak a kezdet. „Minden fiú erről álmodik, hogy érezze azt, amit csak nagyon kevesen éreztek” - mondta. „Hisz, oly sok korlát van, ami megakadályozhatja az embert, hogy az űrbe jusson, akár az egészség, akár a pénz.”

Egy luxusszoba a világ egyik legelegánsabb szállodában sok előnnyel jár. Ha egy kényelmes ágy vagy a függőleges alvás közt kellene választani, sokan bújnának inkább a dunyha alá. De egy dologban a legimpozánsabb közel-keleti megalomán hotel sem tud majd versenyre kelni az űrszállodával: mégpedig a szobák panorámájában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.