Összpárti megegyezést keres a kormányfő

India: elérte célját a korrupcióellenes aktivista?

Összpárti megbeszélést hívott össze Manmohan Szingh kormányfő szerdára Indiában, hogy megegyezés szülessen egy korrupcióellenes felügyelő szerv felállításának részleteiről, amely miatt egy hete éhségsztrájkba kezdett egy idős aktivista.

2011.08.23 13:22MTI

A 74 éves Anna Hazare egy beton emelvényen fekszik Újdelhi egyik parkjában. Csaknem hat kilót fogyott, de az orvosok szerint egyelőre nincs veszélyben az egészsége. Kedden kevesebb támogatója jelent meg, mint a hét végén és hétfőn - amely ünnepnap volt Indiában -, de így is több ezren voltak.
   
Anna Hazare kéthetesre tervezi éhségsztrájkját, amely az egész országban hullámokat kavart, tiltakozó akciók kísérték szerte Indiában.

Az idős aktivista igen gyorsan afféle 21. századi "Mahatma Gandhivá" vált indiaiak milliói számára, akiknek elegük lett a féktelen korrupcióból. Az indiai politikai életet az elmúlt hónapokban több súlyos korrupciós botrány rázta meg, amelyekben érintettek voltak a kormánypártok és az ellenzék egyaránt.
   
Jövőre választásokat rendeznek India több államában, amelyek megágyaznak a 2014-es parlamenti választásoknak. A kormány ezért mindenképpen szeretne mielőbb véget vetni a belpolitikai válságnak, amely tovább rontott a kormányfő egyébként is alacsony népszerűségén.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.