Éhségsztrájkba kezdett volna

Korrupcióellenes aktivistát vettek őrizetbe Indiában

Őrizetbe vett az indiai rendőrség kedd hajnalban egy ismert indiai jogvédőt, aki éhségsztrájkra készült.

2011.08.16 09:21MTI

A 73 éves Anne Hazare azért választotta a tiltakozásnak ezt a formáját, mert szerinte a kormány nemrégiben benyújtott törvényjavaslata túl szűkre szabja az újonnan létrehozni tervezett korrupcióellenes parlamenti biztos, az úgynevezett Lokpal hatáskörét.
   
A jogvédő négy kollégájával együtt tagja volt a törvényt előkészítő, tízfős bizottságnak. A testület - amelybe a másik öt tagot a kormány delegálta - azután alakult meg, hogy Hazare áprilisban négy napig éhségsztrájkot folytatott.
   
Az idős aktivista és hívei tiltakozásul nyilvánosan elégették a július végén benyújtott, szerintük erőtlen korrupcióellenes törvénytervezet több példányát, és keddtől határozatlan idejű éhségsztrájkra készültek Újdelhi egyik parkjában.
   
A rendőrség közölte, "megelőző intézkedésként" vette őrizetbe Hazare-t és 250-300 másik aktivistát. A tájékoztatás szerint Hazare nem volt hajlandó teljesíteni azokat a feltételeket, amelyek mellett a rendőrség engedélyezte volna a tiltakozó akciót. Ezek szerint Hazare legfeljebb három napig folytathatott volna éhségsztrájkot, és legfeljebb ötezer tiltakozó csatlakozhatott volna hozzá a helyszínen.
   
Az elmúlt hónapokban korrupciós botrányok sorozata rázta meg Manmohan Szingh indiai miniszterelnök kormányát. A kormányfő hétfőn, a függetlenség - India brit uralom alóli felszabadulásának - 64. évfordulóján a parlamentben kijelentette, "erős Lokpalt (parlamenti biztost) akarunk, hogy elejét vegyük a korrupciónak a legfelsőbb szinten".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.