Kegyelmi kérvény visszautasítva

Kivégzik a volt indiai kormányfő gyilkosait

Elutasította csütörtökön Radzsiv Gandhi egykori indiai kormányfő három halálra ítélt gyilkosának kegyelmi kérelmét Pratibha Patil elnök.

2011.08.11 14:05MTI

Gandhit, aki 1984 és 1989 között volt az ázsiai ország miniszterelnöke, a Srí Lanka-i terrorszervezet, a Tamil Tigrisek merénylői ölték meg 1991-ben. A volt kormányfő azért vált a Tigrisek célpontjává, mert miniszterelnöksége idején békefenntartókat küldött Srí Lankára, hogy beavatkozzanak a szigetországban dúló polgárháborúba.

A Gandhi halálát okozó robbantásos merénylet után hét évvel összesen 26 embert ítéltek halálra a gyilkosságban való bűnrészességük miatt, de később egy fellebbviteli bíróság huszonkettőjük büntetését életfogytiglani börtönre módosította, egy embernek pedig megkegyelmezett. A maradék három halálra ítélt 1999-ben nyújtotta be kegyelmi kérelmét az elnöki hivatalhoz, miután a legfelsőbb bíróság is megerősítette az ítéletüket.

Az elnöki hivatal csütörtökön jelentette be, hogy az államfő a múlt héten elutasította a kérelmet. Az egykori kormányfő felesége, Sonia a jelenleg kormányzó Kongresszus Párt vezetője, fia, Rahul pedig sokak szerint a miniszterelnöki szék következő várományosa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.