Már nem hisz "az atomenergia biztonságmítoszban"

Hirosima - a japán kormányfő az atomenergia-mentességért küzd

Kan Naoto japán miniszterelnök beszédet mondott szombaton Hirosimában az atomtámadás 66. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségen, és a márciusi fukusimai atomerőmű-baleset fényében ismét elkötelezte magát amellett, hogy egy atomenergia-mentes társadalom megteremtésén fáradozzon.

2011.08.06 14:35MTI

"A katasztrofális baleset radioaktív környezetszennyezést okozott, és óriási aggodalmat keltett mind Japánban, mind az egész világon.

Csökkenteni fogom Japán függését az atomenergiától, hogy közelebb vigyem az országot egy atomenergiától független társadalom megteremtéséhez. Nagyon sajnálom, hogy hittem az atomenergia biztonságmítoszában" - jelentette ki Kan a hirosimai Békeparkban megtartott ünnepségen. Japán teljesen felülvizsgálja energiapolitikáját, és egyre inkább a megújuló formák felé fog fordulni - tette hozzá.
   
Mint minden évben, most is az atombomba ledobásának pillanatában, reggel 8 óra 15 perckor egyperces csenddel tisztelegtek az ünnepségen részt vevők.
   
Miután a márciusi erőműbalesetet földrengés idézte elő, és Japán nagyon földrengésveszélyes ország, sokaknak az a véleménye, hogy teljesen fel kell hagyni az atomenergia-termeléssel.
   
"A japán kormánynak teljesen el kellene fogadnia, hogy ez a valóság, és a lehető leghamarabb felül kellene vizsgálnia energiapolitikát" - jelentette ki az ünnepségen Macui Kadzumi hirosimai polgármester. Több évtized óta ez volt az első eset, amikor a hirosimai polgármester az augusztus 6-i megemlékezésen megkérdőjelezte az ország törekvését az atomenergia fejlesztésére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.