Kételkednek...

Szmolenszki katasztrófa: nem hiszik a lengyelek

A felelősség kérdését feszegetik a lengyelek a Miller-jelentés után.

2011.07.31 14:38MTI

Nem győzte meg a lengyelek többségét a lengyel kormánygép szmolenszki katasztrófájáról készült hivatalos vizsgálat, az ellenzék pedig kevesli a nemzetvédelmi miniszter lemondását, és további felelősségre vonásokat követel.

A Jerzy Miller belügyminiszter vezette 34 tagú bizottság pénteken hozta nyilvánosságra több mint 300 oldalas zárójelentését a varsói miniszterelnöki hivatalban rendezett sajtóértekezletén. A dokumentum a katasztrófáért a lengyel félre hárítja a nagyobb felelősséget, bár az orosz felet is elmarasztalja az irányítótorony helytelen utasításai és a repülőtér általános állapota miatt.

A bizottság szerint a lengyel pilóták helyes döntést hoztak, amikor úgy határoztak, hogy nem kísérlik meg a leszállást a sűrű ködben, hanem csupán "próbaközelítést" hajtanak végre a leszállópályához, majd ismét felemelik a gépet. Ezt a döntést azonban nem tudták végrehajtani, mert hiányos volt a kiképzésük, és nem volt elegendő tapasztalatuk a rendkívüli időjárási viszonyok közötti navigálásra - írta a Rzeczpospolita című napilap. Tetézte ezt a Szmolenszk melletti Szevernij orosz katonai repülőtér silány műszaki állapota.

A személyzet kiképzésének hiányosságaiért a lengyel légierő 36. különleges ezrede a felelős, amely az állami vezetők hivatalos repülőgépes utazásait szervezte. A Miller-jelentés megállapította, hogy az ezrednél rendszeresen megsértették a biztonsági eljárásokat, sőt dokumentumokat is hamisítottak, olyan felhatalmazással látva el a pilótákat, amellyel azok nem rendelkezhettek volna.

A szmolenszki katasztrófa a lengyel légierő második nagy balesete volt alig több mint két év leforgása alatt. 2008. január 23-án Miroslawiec mellett lezuhant a légierő CASA típusú repülőgépe, 20 katonatiszttel, köztük egy tábornokkal és hat ezredessel a fedélzetén. A katasztrófa ködben történt, akárcsak később Szmolenszkben, még mielőtt a gép elérte volna a lengyel repülőteret. Utóbbi - ugyanúgy, mint a Szevernij repülőtér - nem rendelkezett a repülőgépek leszállását korlátozott látási viszonyok között segítő ILS rádiós navigációs rendszerrel.

A miroslawieci baleset után több tucatnyi pilóta távozott az ezredből, így az ott maradottak még nagyobb megterhelésnek voltak kitéve, és nem tartották be az előírt pihenőidőket sem. Ki a felelős mindezért? Eddig egyetlen személy, Bogdan Klich nemzetvédelmi miniszter vállalta a politikai felelősséget, és mondott le hivataláról. Sajtóértekezletén azonban azt állította, hogy nem jutottak el hozzá információk a különleges ezredben folyó kiképzés hiányosságairól. A minisztert Donald Tusk kormányfő is védelmébe vette - habár lemondását elfogadta -, hangsúlyozva, hogy nem tartja felelősnek a történtekért.

Klich lemondása nem elégítette ki az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) pártot, amelyet a katasztrófában életét vesztett Lech Kaczynski volt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski vezet, sem az áldozatok hozzátartozóinak egy részét. A PiS szerint közvetlen felelősség terheli a belügyminisztert, valamint Tomasz Arabskit, a miniszterelnöki hivatal vezetőjét, akiknek szintén le kellett volna mondaniuk, s feszegetik a miniszterelnök személyes felelősségét is.

Ryszard Kalisz, az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség egyik vezetője pedig úgy vélte, hogy a Miller-jelentés után Klichet és Arabskit állambíróság elé kellene állítani.

A kormányzó Polgári Platform azon az állásponton van, hogy a személyre szabott felelősség megállapítása az ügyészség hatásköre. A katonai ügyészség még nem fejezte be a maga vizsgálatát, de a Miller-jelentés közzététele előtt néhány nappal közölte, hogy eddigi megállapításai szerint a Tu-154-es kormánygép műszakilag kifogástalanul működött, és nem zárta ki, hogy vádemelések is lesznek katonai felelősök ellen. Donald Tusk 2010. április 7-i és a néhai Lech Kaczynski április 10-i, katasztrófával végződő szmolenszki repülőútjának "civil" vonatkozásait az illetékes varsói körzeti ügyészség vizsgálja.

Közben nyilvánosságra hozták Varsóban a Millward Brown SMG/KRC cég friss közvélemény-kutatását, amely szerint a lengyelek 49 százaléka úgy vélekedik, hogy a Miller-jelentés ellenére a szmolenszki katasztrófa okait továbbra is homály fedi. Ezzel ellenkező véleményt a válaszadóknak csak 24 százaléka hangoztatott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.