Clinton Újdelhiben járt

Az USA támogatja Indiát a terror ellen

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Újdelhiben kijelentette: az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja India erőfeszítéseit, hogy megvédje magát a terrortámadásoktól.

2011.07.19 11:42MTI

Szavai kevesebb mint egy héttel azután hangzottak el, hogy az India pénzügyi központjában, Mumbaiban (Bombay) elkövetett hármas pokolgépes merényletben 19 ember meghalt.
   
A washingtoni diplomácia vezetője nem sokkal azelőtt nyilatkozott, hogy tárgyalásokat kezdett indiai partnerével, Szomanahalli Mallaiah Krisnával. Hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és India szövetségesek a szélsőséges hálózatok elleni küzdelemben. A belbiztonság elérése nagy fontosságú cél, egyben forrása a két ország egyre fejlődő együttműködésének.
   
A két ország már számos megállapodást kötött kooperációra a terrorellenes erőfeszítések terén. Ezzel összefüggésben Clinton kifejtette: a mumbai események is megmutatták, mennyire fontos, hogy eredményeket érjenek el ezen a területen.
   
A Mumbai forgalmas pontjain a múlt héten elkövetett három támadás a legjelentősebb azóta, hogy tíz pakisztáni székhelyű fegyveres 2008-ban terrortámadásokat hajtott végre a városban, amelyben 166 ember halt meg.
   
Clinton beszédében nem említette Pakisztánt, ami jelzi, hogy az Egyesült Államok igyekszik egyensúlyozó szerepet játszani a két vetélytárs között. Washington szeretné, ha az India és Pakisztán közötti béketárgyalások nagyobb lendületet kapnának. Ez ugyanis részben lehetőséget adna Iszlámábádnak arra, hogy erőit az afgán határra összpontosítsa.
   
Korábban igen fagyos kapcsolat volt az Egyesült Államok és India között, de az utóbbi időben a viszony jelentősen javult. Washington ugyanis most már stabil szövetségesként tekint Újdelhire a viharos dél-ázsiai térségben, és India egyre növekvő gazdasága értékes piaca lehet az amerikai termékeknek.
   
Clinton hétfő késő este érkezett Újdelhibe, kedden kezdte meg indiai vendéglátóival a tárgyalásokat, amelyek során találkozik Manmohan Szingh kormányfővel és Pranab Mukherdzsi pénzügyminiszterrel is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.