Az elnök négymilliárd dollárt hiányol

Lenyúlták a nemzetközi segélyeket Haitin

Haiti új államfője, Michel Martelly azt állította pénteken, hogy a karibi országban hatalmas visszaéléseket követtek el a 2010. januári súlyos földrengés után oda áramló külföldi segélyekkel.

2011.07.08 17:11MTI

A spanyol fővárosban adott nyilatkozatában Martelly négymilliárd dollárra tette az elmúlt másfél évben befolyt segélyek összegét (mintegy 736 milliárd forint). Ezeknek a pénzeknek a zöme nem a megfelelő csatornákba került - mondta az egyik spanyol rádióadóban beszélgetve a korábban "Sweet Micky" néven ismert népszerű énekes, aki május 14. óta tölti be az államfői posztot.
   
"Haiti elnökeként ma azzal a problémával szembesülök, hogy egyetlen (újjáépítési) projektet sem tudok azonosítani. Nem tudom, hogy mit csináltak azzal a négymilliárd dollárral" - fejtegette a hivatalos madridi látogatáson tartózkodó Martelly. Bírálta azt is, hogy elődje, René Préval kormánya idején a kiadásokat senki sem ellenőrizte.
   
"A pénzt egyes emberek valószínűleg arra fordították, hogy páncélozott autókat vagy más nem igazán fontos dolgokat importáljanak" - állította az államfő. Hangsúlyozta, hogy a haitiaknak nem segítségre van szükségük, hanem beruházásokra, amelyek munkahelyeket teremthetnének és előrelendíthetnék Latin-Amerika legszegényebb országának fejlődését.
   
Jean-Claude Duvalier, a "Baby Doc" gúnynéven emlegetett egykori diktátor-elnök Haitira való visszatérését Martelly higgadtan kommentálta. Ez "egyáltalán nem" zavarja őt - biztosította spanyol hallgatóságát. Ha pedig Duvalier-nek korábbi hivatali ténykedése miatt valamilyen gondja támadna a haiti igazságszolgáltatással, azt a megfelelő módon fogják kezelni - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.