Oda a bronz szobor

Szoborlopás: félmillió forintot ajánlott fel Siófok a nyomravezetőnek

Siófok önkormányzata félmillió forintot ajánlott fel annak, aki segít a köztemetőjéből csütörtökön ellopott, értékes műalkotásnak számító bronzszobor tolvajainak kézre kerítésében.

2011.01.29 17:05MTI

Balázs Árpád, Siófok polgármestere szerint a szobor rejtélyes körülmények között, a nappal őrzött, éjjel zárva lévő, bekerített Kele utcai köztemetőből tűnt el éjszaka folyamán úgy, hogy a kerítést nem bontották meg.

A feltételezések szerint a több mint egy mázsás, üreges bronzalkotás elszállításához több ember, és eszköz is kellett. Mint arról az MTI korábban hírt adott, Bors István Munkácsy díjas szobrászművész 1970-ben készült műalkotásának, a Mártírsirató című szoborcsoportjának egyik tagját, egy háromméteres, fekvő férfit ábrázoló alakját vitték el az ismeretlen elkövetők. A műalkotás a siófoki önkormányzat tulajdona, az eltűnt szobor értékét 21 millió forintra becsülik. Balázs Árpád beszámolója szerint a szoborcsoportot eredetileg a város szórakozó negyedébe helyezték el, ahonnan egy 2001-es, a közelében lévő szobor megrongálása után szállították biztonságosabb helyre, a köztemetőbe. A műalkotás azóta, a mondanivalójához is közelebb álló funkciót kapott, az 1919-ben törvényes ítélet nélkül kivégzett 42 áldozat sírhelye fölött síremlék.

A közelében II. világháborús hősi halottak, szintén értékes feketegránit síremlékei találhatóak.

Az alkotásnak komoly kulturális értéke van, ezért különösen kegyeletsértő ami történt - fogalmazott a polgármester. A város azért ajánlott fel ekkora összeget a nyomravezetőnek, mert legmegnyugtatóbb az lenne, ha a tetteseket sikerülne kézre keríteni - tette hozzá. Véleménye szerint, ha ma egy szobor egy zárt temetőben sincs biztonságban a társadalom bizonyos lealjasodott tagjai miatt, akkor nincs értelme kulturális értékeket tenni közterületekre.

Ezért a legszigorúbb törvényekkel, rendőri fellépéssel kell elejét venni, hogy ilyen még egyszer előfordulhasson - hangsúlyozta.

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy aki információval rendelkezik a lopással kapcsolatosan, értesítse a siófoki rendőrkapitányságot a 06-84/519-150-es telefonszámon, vagy az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es segélyhívó számok bármelyikén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.