Vesztegetés, csalás, közokirat-hamisítás

Több mint 200 vádlott a taktaközi szocpolcsalás-ügyben

Több mint 200 vádlottja van a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaközben történt szocpolcsalásoknak; a vádlottak között vannak - egyebek mellett - pénzintézeti alkalmazottak, a szerencsi önkormányzat építésügyi osztályának volt vezetője, ügyvédek, a házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalakozók - mondta az MTI-nek vasárnap a Miskolci Nyomozóügyészség vezető ügyésze.

2009.09.13 11:46MTI

Friedmanszky Zoltán a részletek kapcsán közölte: a 2005-2007-es időszakra tehető szocpolcsalásokként "elhíresült" ügynek 202 vádlottja van, a vádirat 464 oldalas. A nyomozást 2007 elején kezdte meg a szerencsi rendőrkapitányság, ám amikor kiderült, hogy a szerencsi építésügyi osztály vezetője is szerepel a bűnesetben, a Miskolci Nyomozóügyészség vette át a vizsgálatot és a vádiratot is ez a hatóság nyújtotta be a Borsod megyei bírósághoz - tette hozzá.

Mint mondta, a 202 vádlottat vesztegetéssel, csalással, közokirat-hamisítással vagy hivatali visszaéléssel vádolják. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege körülbelül 450 millió forintra tehető, ennyivel károsították meg az államot úgy, hogy olyan családokat kerestek meg, akik jogosultak voltak a szocpol felvételére. Kitöltötték a nevükben az igénylőlapokat, elintézték, hogy a bank elfogadja a kérelmet. Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón több olyan társasházat építettek fel - összességében 43-at -, amelyek lakhatatlanok voltak.

Társasházanként 2-4 lakásról van szó, ezek között volt olyan, amelyik csak négy falból és a tetőből állt.

Amelyik felépült az is életveszélyes, vagy lakhatatlan állapotban, víz és áram nélkül van -
mondta.

Hozzátette: az építési hatóság azonban megadta az engedélyt ezekre az épületekre. A tárgyalás a jövő év első negyedévében kezdődhet el, az ügy nyomozati anyaga mintegy 24 ezer oldal. A szocpolcsalás vádlottjai jelenleg kényszerintézkedés alatt állnak, előzetes letartóztatás, illetve lakhely-elhagyási tilalom vonatkozik rájuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.