Illegális bevándorlás

Két nap alatt 74 bangladesi vendégmunkás próbált Romániából Magyarországra szökni

A román határrendészetnél mindennapossá váltak az olyan esetek, amikor olyan határsértőket állítanak meg a magyar határon, akik legálisan érkeztek Romániába, de illegálisan próbálnak a schengeni övezetbe jutni.

2023.03.23 22:30MTI

Egyetlen nap alatt 74, Romániába legálisan érkezett bangladesi állampolgár próbált a magyar határon átszökve a schengeni övezetbe jutni - derült ki a román határrendészet csütörtöki sajtóközleményeiből.

Csütörtök hajnalban egy menetlevele szerint Olaszországba raklapokat szállító teherautót vezető 26 éves román állampolgár jelentkezett határátlépésre a Tornya - Battonya határátkelőn. A jármű átvizsgálása során a határrendészek 23, Romániába legálisan érkezett bangladesi vendégmunkást találtak a rakomány között megbújva.

Szerdán a Pete - Csengersima határátkelő közelében, az illegális migráció megfékezését célzó akció során két gyanús teherautót vizsgáltak át a román határrendészek: mindkettőt Arges megyei fiatalemberek vezették, és azt állították, hogy Lengyelországba szállítanak árut. A két jármű rakteréből azonban 51 bangladesi és egy egyiptomi állampolgár került elő. Kihallgatásuk során elmondták, hogy hivatalos munkavállalói vízummal érkeztek Romániába, de Nyugat-Európába próbáltak illegálisan eljutni.

Az Arges megyei teherautó-sofőrök azt állították: megbízóik 1000 és 3000 euró közötti összeget ígértek nekik a migránsok szállításáért. A külföldiek ellen tiltott határátlépés, a román állampolgárok ellen embercsempészés gyanújával indult eljárás.

Közölték, a román határrendészetnél mindennapossá váltak az olyan esetek, amikor olyan határsértőket állítanak meg a magyar határon, akik legálisan érkeztek Romániába, de illegálisan próbálnak a schengeni övezetbe jutni.

A krónikus munkaerőhiánnyal küzdő Románia - amelynek mintegy négymillió állampolgára vándorolt ki nyugat-európai országokba az uniós csatlakozás óta - 2017 óta évről évre több, Európai Unión kívülről érkező munkavállaló számára bocsátott ki beutazási engedélyt. Idén - a tavalyi évhez hasonlóan - a bukaresti kormány 100 ezerben szabta meg a harmadik országok állampolgárai számára kibocsátható munkavállalási engedélyek számát.

Az utóbbi öt évben több mint 200 ezer, EU-n kívülről érkező vendégmunkás alkalmazását hagyták jóvá a román hatóságok. Bár arról nem közöltek összesített adatokat, hogy valójában hány külföldi érkezett, a tavalyi év végén alig több mint 50 ezer EU-n kívülről érkezett külföldi rendelkezett munkavállalásra jogosító tartózkodási engedéllyel Romániában.

A bukaresti külügyminisztérium március elején ideiglenes konzuli missziót is küldött hat hónapra Dakkába, hogy megkönnyítse a vízumra váró mintegy 15 ezer bangladesi vendégmunkás beutazását. Egyébként a bangladesieknek a kétezer kilométernyire lévő Új-Delhibe kellene utazniuk, a dakkai román külképviselet ugyanis nem állít ki vízumokat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.