Honvédelem

Csak szeptemberben 159 alkalommal riasztották a tűzszerészeket

A tűzszerészek közel 350 darab, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és csaknem 120 kilogrammnyi lőszert kezeltek szeptemberben.

2022.10.05 12:59MTI

Csak szeptemberben 159 alkalommal riasztották a tűzszerészeket katonai eredetű robbanóeszközökhöz, ebből 45 eset igényelt azonnali intézkedést - írta a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede szerdán a Facebook-oldalán.

A tűzszerészek közel 350 darab, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és csaknem 120 kilogrammnyi lőszert kezeltek szeptemberben - írták.

Hozzátették: idén eddig összesen már több mint 1500 esetben vonultak robbanóeszközök kezeléséhez az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái.

Felidézték, hogy szeptember elején sikeresen emeltek ki a Dunából és hatástalanítottak egy 100 kilogrammos szovjet légibombát a Várkert Bazár közelében, majd néhány nappal később egy II. kerületi családi ház kertjében hatástalanítottak egy szovjet, 203 milliméteres betonromboló gránátot. Szovjet robbanótestek és 80 kilogrammnyi, 7,62 milliméteres gyalogsági lőszerek kerültek elő Maglód külterületén, amelyet a tűzszerészek elszállítottak. A budapesti Széchenyi Lánchíd eredeti, folyómederbe esett elemeinek romeltakarítása során került elő két lőszerutánpótlás-konténer a Dunából német lőszerekkel és kumulatív kézi páncéltörő gránátokkal.

Az ezred tűzszerész búvárai egy kiképző merülés során a Duna belvárosi folyamszakaszán egy 30 centiméter átmérőjű mozsárgolyót hoztak felszínre, amely feltételezhetően Buda 1686-os ostroma óta szunnyadhatott a folyómederben - tették hozzá a bejegyzésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.