Bűnügy

Vádat emeltek a látássérült középiskolás kirablói ellen

Először provokálták, majd brutálisan megverték áldozatukat.

2022.10.05 00:30MTI

Vádat emeltek két férfi és egyikük, őket segítő szülei ellen, akik kiraboltak egy látássérült diákot januárban egy vonaton, illetve közreműködtek később a nyomok eltüntetésében - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint január 19-én a Debrecenből Mátészalkára tartó személyvonaton a 21 éves vádlottak elhatározták, hogy akár erőszakkal is elveszik egy középiskolás diák értéktárgyait. Ezért először provokálták, köpködték és maghéjjal dobálták, valamint rasszistának nevezték.

A látássérült tanuló, hogy elkerülje a provokációt, elindult egy másik kocsiba, de a két férfi követte. Beszorították egy sarokba, többször megütötték és megrúgták, ennek következtében a diák nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett: eltört az arc- és orrcsontja, a szemüregében pedig levegőgyülem alakult ki. Ezután a támadók elvették a középiskolás értékeit, belökték őt a vasúti kocsiba, amelynek az ajtaját rázárták.

A két férfi Nyírmihálydiban szállt le a vonatról, az ellopott bőröndöt, hátizsákot és számítógépet egyikük lakásába vitték. Ott a szülők segítettek eltüntetni a nyomokat: egy vaskályhában elégették a diák bőröndjét, okiratait és ruháit. A laptopot a másik vádlott egy ismerősére bízta, a diák hátizsákját pedig az egyik férfi anyja vágott dohányra cserélte.

A rendőrök még aznap elfogták a két támadót, akik azóta is letartóztatásban vannak. A Nyírbátori Járási Ügyészség rablás, súlyos testi sértés és közokirattal való visszaélés miatt emelt vádat a támadók ellen, az őket segítő szülők bűnpártolás és közokirattal való visszaélés miatt kerülnek bíróságra - olvasható a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.