Erőszak

A pedofil bűncselekmények elkövetőinek többsége családtag vagy közeli ismerős

A pedofília elkövetésével gyanúsítottak több mint 90%-a férfi.

2022.08.14 06:44MTI

Lengyelországban a kiskorúakkal szembeni nemi visszaélések elkövetőinek mintegy 38 százaléka az áldozat valamely családtagja, számos esetben pedig a család közeli ismerőse - derül ki a pedofília eseteit vizsgáló lengyel állami különbizottság ismertetett jelentéséből.

A 2020-ban megalakult bizottságnak ez a második közzétett éves jelentése. A testület eddig összesen 513 esetet vizsgált feljelentés alapján, ebből az utóbbi évben 318 új esettel foglalkozott.

Tavaly július óta a bizottság 96 ügyészségi bejelentést tett, ebből két eset a pedofília eltussolásával függött össze. Működése alatt a testület összesen 233 alkalommal kezdeményezett ügyészségi eljárást.

A bizottsági vizsgálat 161 esetben lányok, 114 esetben pedig fiúk szexuális zaklatására vonatkozik. Az áldozatok közül 82 tíz éven aluliak, kilenc pedig három éven aluli gyermek.

A pedofília elkövetésével gyanúsítottak között 265 a férfi és 20 a nő.

A vizsgálatok mintegy 38 százaléka - összesen 106 eset - családon belül történtekre vonatkozik. A családhoz közeli környezethez - az egyik szülő élettársai, a család ismerősei, valamint szomszédjai - pedig a feltételezett elkövetők összesen 42 esetben tartoztak.

A családon kívüli környezeten kívüliek közé tartozók közül a legtöbb, 57 vizsgált esetben az egyházi emberek az érintettek.

A jelentés bemutatásakor Blazej Kmieciak, a vizsgálóbizottság elnöke elmondta: az egyházat érintő ügyek az utóbbi időben a közvélemény számára előtérbe kerültek. "Mindenki hallott róluk" - utalt Kmieciak a médiában ismertetett esetekre. "Nem tudjuk viszont, hány olyan ügy van, amelyek más foglalkozásokat érintenek, és amelyekről nem hallottunk" - tette hozzá. Hangsúlyozta: a bizottság feladata "éppen az ilyen, a társadalom számára ismeretlen titkok felfedése".

A lengyel állami különbizottság a különféle társadalmi közegekben előforduló, akár több évvel korábban elkövetett pedofil esetek vizsgálatára hivatott. A héttagú testületben az államfő, a kormányfő és a gyermekjogi szóvivő egy-egy képviselője kapott helyet, három tagját a parlamenti alsóház, egyet pedig a felsőház választott meg hétéves időszakra.

A bizottság büntetőeljárások kezdeményezése mellett arra is jogosult, hogy a pedofil tettekért jogerősen elítéltek nevét és foglalkozását egy nyilvánosan elérhető listán közzé tegye. Lengyelországban 2019-ben szigorítottak a kiskorúakkal szembeni nemi visszaélésekért kiszabható büntetéseken: az ilyen bűncselekmény 5-től 30 évig, rendkívüli esetekben akár életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható, csakis letöltendő szabadságvesztés szabható ki érte, és nem évül el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.