Illegális bevándorlás

Börtönbüntetést kapott a közúti balesetet okozó embercsempész

Tizenegy külföldi állampolgárt akart az osztrák határhoz szállítani, azonban a személygépkocsijával balesetet szenvedett.

2022.08.10 22:30MTI

Nem jogerősen két év tíz hónap börtönbüntetésre ítélték azt az embercsempészt, aki június közepén tizenegy, az országhatárt előzőleg illegálisan átlépő külföldi állampolgárt akart az osztrák határhoz szállítani, azonban a személygépkocsijával balesetet szenvedett az M0-ás autóúton - közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-vel.

A vád szerint a 39 éves férfi június 17-én a magyar-szerb határ közelében található Ruzsa melletti erdős területen - az általa vezetett hétszemélyes gépkocsiba - felvett egy török és tíz afgán állampolgárt, akikről tudta, hogy illegálisan léptek Magyarország területére, nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel - olvasható az ügyészségi közleményben.

Mint írták, a sofőrnek az országon való átszállításért az ismeretlenül maradt megbízója 400 ezer forintot ígért.

Az embercsempész az M0-ás autóúton nekiütközött egy másik autónak, lehajtott a 6-os főútra és félreállt, a külföldiek elmenekültek.

A balesethez riasztott Pest megyei rendőrök intézkedtek a sofőrrel szemben, és a külföldi állampolgárokat is néhány órán belül elfogták.

A férfit gyorsított eljárásban bíróság elé állították, majd a tárgyaláson lefolytatott bizonyítás alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság a vádlottat - a váddal egyezően - bűnösnek mondta ki embercsempészés bűntettének - haszonszerzési célú, több embernek segítséget nyújtva elkövetett - minősített esetében, és ezért őt két év tíz hónap végrehajtandó börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte - olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.