Bűnügy

Magát rendőrnek kiadó román rablót ítéltek el Szegeden

Társával három román nőt raboltak ki az M5-ös autópályán.

2022.07.05 23:30MTI

Jogerősen hat év fegyházbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a román férfit, aki társával magát rendőrnek kiadva három román nőt rabolt ki az M5-ös autópályán 2019 tavaszán.

A bíróság társtettesként fegyveresen, különösen nagy értékre elkövetett rablás, jármű önkényes elvétele és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, és a szabadságvesztés mellett tíz évre kiutasította Magyarország területéről.

A Németországban táncosnőként dolgozó három román nő 2019. április 22-én, éjfél után az M5-ös autópályán utazott a határ felé egy gépkocsival. A vádlott és bűntársa Lajosmizse közelében egy bérelt autóval mögéjük hajtott, majd a rendőrségihez hasonló fényjelzéssel megállásra késztette őket. Az autót vezető nő lehúzódott a leállósávba, majd megállva leengedte az ablakot, hogy a rendőrnek hitt vádlottnak és társának átadja az okmányait.

A rendőrségihez hasonló láthatósági mellényt, maszkot és fejfedőt viselő vádlott és társa a sértettek autójához léptek. Megpróbálták kinyitni az autó ajtaját, majd miután ez nem sikerült a vádlott társa egy gázpisztollyal legalább négy lövést adott le a földre. Ezután kirángatták a kocsi két első ülésén ülő nőt, és miközben pénzt követeltek tőlük, bántalmazták őket. A harmadik nő annyira megrettent, hogy az autóból kiszállva a szalagkorláton keresztül átszaladt az út túlsó szélére.

Az egyik férfi a sértettek gépkocsijával, a másik a bérelt autóval hajtott el a határ felé. Tíz perc múlva megálltak, majd átpakolták a nők csomagjait a saját autójukba, majd a sértettek gépkocsiját hátrahagyva elhajtottak. A vádlottak mintegy 13 ezer eurót, mobiltelefonokat, ékszereket, ruhákat és egyéb dolgokat zsákmányoltak több, mint 7 millió forint értékben.

A sértettek közül ketten súlyosan megsérültek. A vádlottak a rablás előtt ragasztószalaggal átalakították a bérelt autó rendszámtábláját.

A vádlott társát 2021 májusában jogerősen hét év fegyházbüntetésre ítélték.

A vádlottat európai elfogatóparancs alapján Spanyolországban fogták el. A bűncselekményeket beismerő férfi az eljárás során bocsánatot kért a sértettektől, és megtérítette a káruk ráeső részét.

A táblabíróság döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletének a bűncselekmény minősítésére és a szabadságvesztés büntetésre vonatkozó részét. Joó Attila tanácsvezető bíró kifejtette, a többszörös halmazatra, az útonálló jellegű elkövetési módra tekintettel a törvényszék által kiszabott büntetés inkább enyhe mint súlyos, ezért nem láttak lehetőséget annak enyhítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.