Bűnügy

Online csalások elkövetői ellen emeltek vádat Somogyban

Az élettársként együtt élő vádlottak olyan gyermekjátékokat - főként trambulint és játékkonzolokat - kínáltak eladásra, amelyekkel nem rendelkeztek.

2022.07.05 00:30MTI

Mintegy száz embert vert át online csalásokkal egy szabolcsi férfi és nő, vádat emeltek ellenük - tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.

Az élettársként együtt élő vádlottak olyan gyermekjátékokat - főként trambulint és játékkonzolokat - kínáltak eladásra, amelyekkel nem rendelkeztek.

Hirdetési oldalak üzenetküldő szolgáltatásán, illetve telefonon keresztül tartották a kapcsolatot a sértettekkel, akiknek kérésre fényképet és egyéb információkat kaptak a meghirdetett termékekről. Miután a vevők átutalták a kért összeget, az elkövetők elérhetetlenné váltak számukra.

A módszerük "fontos eleme" volt, hogy olyan kis összegekkel ejtsék tévedésbe az áldozataikat, amelyek miatt várhatóan nem tesznek feljelentést, ezért számos sértettet a kaposvári rendőröknek kellett felderíteniük az eljárás során - írta az ügyészség.

A páros három hónap alatt 91 embertől 4 ezer és 35 ezer forint közötti összegeket csalt ki, így 1,7 millió forinttal gazdagodott.

Az ügyészség a férfi és a nő ellen szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt végrehajtandó fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak.

A vádlottakkal szemben máshol is indult nyomozás: néhány hete a Budapesti XX., XXI. és XXIII. kerületi ügyészség 139 rendbeli csalás miatt emelt vádat ellenük, emiatt letartóztatásban vannak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.