Franciaországban is felboncoltatják a lányt

Ophélie édesapja: semmi nem támasztja alá, hogy öngyilkosság történt

Semmi nem támasztja alá, hogy öngyilkosság történt - mondta a France 2 francia közszolgálati tévé vasárnap esti híradójában a Budapesten eltűnt francia diáklány édesapja.

2009.02.16 07:04MTI

A tévéhíradó vezető hírei között budapesti tudósításban számolt be arról, hogy a Csepeli Szabadkikötőnél két hónappal eltűnése után megtalálták Ophélie Bretnachert, s az elsődleges igazságügyi orvos szakértői vélemény alapján a 22 éves nő halálát fulladás okozta, bűncselekményre utaló nyom nem merült fel, ezért a legvalószínűbb az, hogy öngyilkosság történt. 

Ezután kapcsolták élőben Bécsben Francis Bretnachert, aki egy francia vállalat alkalmazottjaként az osztrák fővárosban él. A műsorvezető elmondta, Ophélie édesapja kérte a lehetőséget arra, hogy megszólalhasson. 

"Nem értjük, hogy történt a tragédia, ezért szeretnénk, hogy a nyomozás folytatódjon. Szeretnék megérteni, mi történt. A térfigyelő kamerák felvételein azt látjuk, hogy Ophélie tele volt élettel. Nem értjük, mi történhetett, nem hiszünk az öngyilkosságban" - hangsúlyozta az édesapa. 

A műsorvezető azon kérdésére, hogy akkor mégis mi a család feltételezése, Francis Bretnacher azt válaszolta: "Nincsen semmilyen más feltételezésünk, csak hát semmilyen magyarázat nincs, nem értjük, hogy mi történt. Jelenleg semmi nem támasztja alá azt, hogy öngyilkosság történt". Hozzátette: "Két hónapja harcolok abban a reményben, hogy élve viszontláthatom Ophélie-t, most pedig azért harcolok, hogy kiderüljön, mi is történt pontosan" - hangsúlyozta a francia diáklány édesapja.
 
Francis Bretnacher azt is elmondta: szeretné mielőbb hazaszállítatni, és eltemetni lányát. A Reimsben megjelenő L,Union című francia regionális lap (Ophélie Bretnacher egy reimsi egyetem hallgatójaként cserediákként tanult Budapesten) internetes oldalán vasárnap közölt cikkében azt írta, hogy hozzájutott a boncolási jegyzőkönyv következtetéseihez, amelyek szerint semmilyen konkrét elem nem támasztja alá az öngyilkosságról szóló feltételezést. 

A magyar rendőrség viszont - írja a lap - ezt, a nyomozás kezdete óta valószínűsített feltételezést fogadta el véglegesen. A lap azt állítja, hogy a boncolás alapján tényleg nincsen semmilyen bűncselekményre utaló nyom: sem fegyverrel, sem késsel elkövetett sérülést, sem fojtogatásra utaló nyomokat, és semmilyen egyéb sérülést vagy csonttörést nem találtak Ophélie Bretnacher testén. A halál beálltának időpontja ugyanakkor nem egyértelmű a lap szerint. 

Az igazságügyi orvos szakértői vélemény azt állítja: Ophélie legalább hat héttel a holttest megtalálása előtt meghalt. Vagyis a halál az eltűnés napja, december 4. és január 1. között következett be, de biztosan nem lehet tudni, hogy mikor. 

A lap szerint a szakértők abban biztosak, hogy a lány jobb combjának belső részén talált kék folt a halál beállta előtt - legfeljebb egy héttel - keletkezett. A toxikológiai vizsgálatok eredményét még nem kapták meg a magyar nyomozók, de a boncolás során minden leletből két példányt készítettek a magyar orvosok azért, hogy francia kollegáik is ellenőrizhessék: a munkát korrekt módon elvégezték - írja a lap egy, a nyomozókhoz közeli forrásra hivatkozva. 

A L,Union azt is állítja: a két hete keresett hat személyből négyet megtaláltak: a taxisofőrt, a piros kabátos férfit, egy magyar nőt és egy francia turistát. Mindegyikük azt mondta, hogy nem is látta december 4-én a francia lányt, ezért a magyar rendőrség számára egyre világosabbnak tűnik, hogy Ophélie Bretnacher ügyét lezárhatják.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.