Vétlen lövés

Pénzbüntetésre ítéltek egy rendőrt, aki véletlenül elsütötte a fegyverét a kapitányságon

Egy kolléganőjének mutatta meg a fegyvert, aztán megfeledkezett egy fontos dologról.

2021.12.02 02:30MTI

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa - nem jogerősen - 520 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és két évre eltiltotta a lőfegyver használatával járó foglalkozástól azt a rendőrt, aki szolgálati lőfegyverével vétlen lövést adott le a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság egyik kapitányságának irodájában - közölte a törvényszék szerdán az MTI-vel.

Az ügyészség még októberben emelt vádat a férfivel szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt - írta a Debreceni Törvényszék.

A bíróság közlése szerint a zászlós 2020. szeptember 16-án bűnügyi technikusi szolgálatot látott el a rendőrkapitányságon. Kávézni ment az egyik irodába, ahol beszélgetésbe elegyedett az egyik kolléganőjével, akinek az érdeklődésére elővette a PA-63 típusú szolgálati maroklőfegyverét azért, hogy azt megmutassa neki.

A zászlós - az erre a célra kijelölt töltő-ürítő helyiség helyett - az irodában, ahol jelen volt egy másik kolléganő is, a lőfegyverből kivette a tárat, ellenőrizte annak töltetlenségét, majd a fegyvert átadta a kolléganőjének.

A maroklőfegyver szánját a nő a vádlott kérésére hátra húzta, s mivel a fegyver nem volt kibiztosítva, így az elsütőbillentyűt nem tudta működtetni. A nő ezt követően a maroklőfegyvert úgynevezett feszített állapotban visszaadta a zászlósnak, aki abba a töltött tárat azonnal visszahelyezte, majd a fegyvert a tokba tette.

A férfi tovább folytatta a beszélgetést, közben azonban eszébe jutott, hogy a szolgálati lőfegyverét nem fesztelenítette. Azt ugyanakkor elfelejtette, hogy a tárat már visszahelyezte a fegyverbe. Amikor ismét elővette a fegyvert, a szánt hátra húzva csőre töltötte, és elsütötte. A férfi így 154 centiméter magasságban, vízszintesen, az irodában tartózkodó másik kolléganő melletti szekrényre célozva lövést adott le.

Az íróasztalnál ülő nő mellett a 9 milliméteres lövedékmag körülbelül 150 centiméterre haladt el, átszakította a mellette lévő szekrény oldalára akasztott dzsekijét és mellényét.

A férfi azt vallotta, hogy a lövést megelőzően egy kábítószer-ültetvény helyszínén dolgozott, amit a rendőrség felszámolt, és hiába volt védőöltözetben, a kannabisznövények a tudatát megzavarhatták; a tényállást egyébiránt nem vitatta.

A vádlott védekezését a bíróság nem fogadta el, azt semmilyen körülmény nem támasztotta alá.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosítás, míg a vádlott enyhítés miatt fellebbezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.