Bűnügy

Mintegy harmincmillió forintot szerző csalók ellen emeltek vádat

A hálózat tagjai úgy tévesztették meg az időseket, hogy telefonhívás során a sértettek hozzátartozójának adták ki magukat.

2021.04.22 22:30MTI

Vádat emeltek tíz ember ellen, akik időseket megtévesztve mintegy 30 millió forintot csaltak ki tőlük 2020 áprilisa és júniusa között - közölte a Pest megyei főügyész csütörtökön az MTI-vel.

Szabó Ferenc közleménye szerint a hálózat tagjai úgy tévesztették meg az időseket, hogy telefonhívás során a sértettek hozzátartozójának adták ki magukat, azt mondták, balesetet szenvedtek, és sürgősen pénzre vagy arra váltható értékre van szükségük, amelyért egy ismerősüket küldik el. Ezután elmentek a sértett lakcímére, átvették a pénzt, értékeket, majd egymás között szétosztották.

A hálózatot ketten Angliából irányították, a többiek Magyarországon vettek részt a bűncselekmények elkövetésében.

A szervezet tagjai a bűncselekményekkel csaknem 30 millió forinthoz jutottak, amelyből az eljárás során csak mintegy 2,5 millió forint jutott vissza a sértettekhez - írta a főügyész, hozzátéve: csak a szerencsének és a sértettek óvatosságának köszönhető, hogy a vádlottak nem tudtak további 95 millió forintot szerezni.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség a hálózat tagjai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen - többségében a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére - elkövetett csalás vagy annak kísérlete miatt emelt vádat - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.