Állatvédelem

Felfüggesztett fogházra ítéltek egy nőt, akinek kutyái súlyos fogyatékosságot okoztak egy járókelőnek

A vádlott 2016 óta gondozta a fia két kutyáját, amelyekkel már korábban is voltak problémák.

2021.01.14 15:24MTI

Nem jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítéltek egy nagykanizsai nőt, akinek egy kutyafuttatóból kiszabadult kutyái súlyos fogyatékosságot okoztak egy járókelőnek - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán az MTI-t.

Vándor Virág szóvivő közölte: a vádlott 2016 óta gondozta a fia két kutyáját, amelyekkel már korábban is voltak problémák. Négy évvel ezelőtt az egyik a futtató kerítésén keresztül megharapott egy másik kutyát, két éve pedig a gazdájuk kezéből rántották ki magukat és támadtak rá egy pórázon vezetett ebre. A nő emiatt figyelmeztetésben részesült.

Tavaly januárban a nő ismét a nagykanizsai kutyafuttatóba vitte a kutyákat, ahol még azelőtt levette róluk a szájkosarat és a pórázt, hogy a kaput bezárta volna. A két nagytestű állat egy macskát meglátva kirohant a kapun kívülre, majd mindkettő rátámadt egy arra járó idős férfira.

A 83 éves áldozatukat az ebek a fején marcangolni kezdték, de nekitámadtak annak a férfinak is, aki a garázsából magához vett kapával próbálta távol tartani az állatokat az idős embertől. A mentőket és a hatóságot egy járókelő értesítette, aki a történtekről videofelvételt is készített.

A tavaly októberben tartott bírósági előkészítő ülésen a nő arra hivatkozott, hogy véletlen baleset történt, de a Zalaegerszegi Törvényszék szerdai ítéletében a váddal megegyezően bűnösnek mondta ki testi sértés vétségében. Az ezért kiszabott két év fogházbüntetés végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette.

Az indokolásban elhangzott: a vádlott tisztában volt a kutyák agresszív magatartásával, de nem tartotta be az előírásokat, illetve nem kellő körültekintéssel járt el. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott büntetlen előéletét, de súlyosító körülményként vette számításba, hogy a nő a cselekedetével közvetlen életveszélynek tette ki a férfit, maradandó testi fogyatékosságot okozott neki, ráadásul a sértett önálló életvitelre alkalmatlanná vált.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott három napot tartott fenn a fellebbezés megfontolására.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.