Rablás

Sikeres akcióban elkapták a sztrádák hírhedt fosztogatóit

Lefülelték a nyomozók az autópályák tolvaj bandáját.

2020.07.05 16:28ma.hu

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai két évig tartó nyomozás során, megyéken átívelő bűncselekmény-sorozat végére tettek pontot a napokban. A gyanúsítottak ellen vádemelést javasolnak.

Még 2018 őszén indult nyomozás a megyei főkapitányságon olyan vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt, amelyeket a magyar autópályákon közlekedő sofőrök sérelmére követtek el. A rendőrök egy információ alapján vizsgálták meg több hónap bejelentéseit, és kiderült, hogy 2017 novemberétől 2018 szeptemberéig 53, egymáshoz meglehetősen hasonló bűncselekmény történt országszerte a sztrádák parkolóiban, pihenőiben.

A sértettek az esetek jelentős részében külföldiek voltak. Mint később kiderült, a gyanúsítottak abban bíztak, hogy a nem magyar állampolgárok talán még feljelentést sem tesznek, így a bűncselekményekre nem derül fény. Nem volt azonban szerencséjük, a nyomozók felkutatták az ügyeket, és azok alapján a megkárosított emberekkel is felvették a kapcsolatot.

A tettesek minden esetben a sztrádák útvonalán parkoló autókat, kamionokat törték fel, és azokból készpénzt, iratokat, telefont, bank- és hitelkártyákat, személyes tárgyakat tulajdonítottak el. Esetenként a teherautók rakományát dézsmálták meg: gumiabroncsokat, műszaki cikkeket loptak, de volt olyan, hogy 45 darab kávéfőzőt, illetve 98 doboznyi szerszámgépet vittek magukkal.

A tolvajok nem válogattak a módszerek között sem: a sértettek egy része éppen az autójában pihent, amikor észrevétlenül megszabadították értékeitől, de volt olyan, hogy egy-egy jármű ablakát betörve jutottak hozzá a kiszemelt dolgokhoz.

A hét főből álló bűnbanda Bács-Kiskun megyén kívül Heves, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Borsod, Csongrád-Csanád, Hajdú, Fejér, Somogy, Szabolcs-Szatmár és Pest megyében követett el bűncselekményeket. A kunszentmiklósi illetőségű férfiak közül négyet 2018 szeptemberében, összehangolt akció keretében elfogtak. Éppen az M3-as autópálya egyik pihenőjében követtek el egy lopást, amikor a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztály egyenruhásai tetten érték őket. Közülük három főt – a felnőttkorú személyeket – őrizetbe vették, míg fiatalkorú társuk szabadlábon védekezett a gyanúsítottkénti kihallgatás után.

További három gyanúsítottat 2019 februárjában hallgattak ki a megyei főkapitányság nyomozói. Közülük egy felnőttkorú férfit őrizetbe vettek.

A rendőrök az elkövetők lakásait, járműveit átkutatták, melynek során több, a bűncselekményekhez köthető dolgot lefoglaltak. A vagyonvisszaszerzés – a sértettek kártalanítása – érdekében az elkövetéshez használt, hat nagyértékű autót szintén lefoglalták.

Az üzletszerűen elkövetett lopásokkal gyanúsítható, jelenleg már szabadlábon védekező tettestársak ügyében a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat a napokban vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.