Természetkárosítás

Akácfadarabokkal tömte be a védett gyurgyalagok fészkét egy söjtöri férfi

A férfi a tojásokból kikelő fiókákat is elpusztította volna.

2020.06.04 17:29MTI
police.hu

Rendőrségi eljárás indult egy söjtöri méhész ellen, mert a kaptárai közelében élő, fokozottan védett gyurgyalagok fészkeit eldugaszolta a madarak elől - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrségi honlapon.

A hatósághoz kedden érkezett bejelentés, hogy Söjtörön, egy homokbánya területén lévő gyurgyalagfészkeket bedugaszolták. A bányában 15 költőüreget zárt le az akkor még ismeretlen elkövető akácfadarabokkal, az így lezárt fészkekben egy elhullott tojót és több tojást is találtak.

A helyi körzeti megbízottak szerdán jutottak el a homokbánya közelében lévő méhészetbe, ahol megtalálták azoknak a fadaraboknak a maradványait, amelyekkel eltorlaszolták a madarak költőhelyeit. A méhek gazdája elismerte, hogy a fészkeket ő zárta el, mert a madarak folyamatosan megeszik a méheit.

A rendőrség utal arra, hogy a gyurgyalag méhészmadár 1982 óta fokozottan védett Magyarországon. A férfi a tojásokból kikelő fiókákat is elpusztította volna, ha azt időben nem fedezi fel egy természetvédelmi őr - írták.

A nyomozók a férfi ellen fokozottan védett élő szervezet egyedére elkövetett természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.