Koronavírus-járvány

Zöldségpucolóként dolgozott a szájmaszkokkal üzletelő hondurasi csaló - videó

Társaival közösen csaknem százezer amerikai dollárt csalt ki egy egyesült államokbeli cégtől.

2020.04.03 00:48ma.hu

Zöldségpucolóként dolgozott az a férfi, aki közel 30 millió forintnyi dollárt csalt ki egy üzletembertől, szájmaszk eladás ígéretével. Azt állítja, ő nem maszkokat, hanem veteránautókat akart eladni az üzletembernek. A csalók azonban nem pihennek, az elmúlt 24 órában is 29 ember ellen indult eljárás, mert kihasználta az emberek félelmét.

A gyanú szerint a 35 éves hondurasi állampolgárságú férfi társaival megállapodott abban, hogy a világjárvány okozta veszélyhelyzetet kihasználva vagyoni haszonszerzés érdekében bűncselekményeket követnek el.

A férfi és bűntársai tévedésbe ejtették egy egyesült államokbeli gazdasági társaság vezetőjét, 220 millió egészségügyi arcmaszk leszállítására szerződtek egy létező magyar cég adatainak felhasználásával, úgy, hogy a vállalat vezetője arról nem tudott.

A gyanúsított és társai csaknem százezer dollárt kértek és kaptak előlegként az általuk ígért - nem létező - arcmaszkokért. Mivel további előleget kértek, az amerikai cég képviselője Magyarországra utazott, hogy megnézhesse az árut, ám a bűnszövetség tagjai további nyolcmillió forintot meghaladó összeget kértek tőle telefonon. A sértett ekkor gyanút fogott, értesítette a rendőrséget, amely az előre megbeszélt találkozón, egy V. kerületi étteremben elfogta az álnéven bemutatkozó hondurasi férfit.

A BRFK V. kerületi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette miatt hallgatta ki a férfit, és előterjesztést tett a letartóztatására. Az indítvány alapján a bíróság - egyelőre nem végleges - végzésével egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.

A Fővárosi Főügyészség felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóságok a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben elrendelt ítélkezési szünetben is haladéktalanul és a törvény teljes szigorával fellépnek a bűncselekményt elkövetők ellen.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.