Tavaly három embert sikerült elkapni

Újabb filmes kalózt fogtak egy fővárosi moziban

Kalózt fogtak az egyik budapesti moziban: egy nő a Mamma Mia című filmet kezdte videokamerával felvenni. Tavaly összesen három olyan embert sikerült elkapni a magyarországi mozikban, aki illegális felvételt készített.

2009.01.13 18:46MTI

A szervezet keddi tájékoztatása szerint az egyik nagy fővárosi mozi egy esti előadásán próbálta meg a zenés filmet rögzíteni a nő, akit azonban a mozi személyzete észrevett és kivezetett a teremből. 

A napokban történt esetről jegyzőkönyv készült, amelyben a nő elismerte tettét. A mozi személyzete a rendőrséget is értesítette a történtekről, és az elrendelte a nyomozást. Mint azt Kálmán András elmondta, a tavaly tetten ért három ember egyikénél sem sikerült ugyan bizonyítani, hogy terjesztés céljából, a szerzőknek vagyoni hátrányt okozva készítették a felvételt, az ASVA igazgatója mégis bizakodó, hiszen a korábbiakhoz képest a három kalóz lebuktatása is előrelépésnek számít.
 
Így összességében egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy sikerül végre felgöngyölíteni egy professzionális terjesztő hálózatot - vélekedett Kálmán András. A mozikban rögzített kalózfelvételek hatalmas kárt okoznak a legális filmpiacon, miután a jogsértő módon terjesztett filmek túlnyomó részét ezek teszik ki. 

A hazai filmipar kára egy korábbi felmérés szerint eléri az évi 20 milliárd forintot, ami nemzetgazdasági szinten - hozzáadva az ezen összeg után járó adókat, járulékokat, valamint a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi árréseket - összesen mintegy 40 milliárd forintra rúg - mutatott rá az ASVA. A szerzői és kapcsolódó jogok megsértését a Btk. alapesetben két év, minősített esetben akár nyolc év szabadságvesztéssel bünteti.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.