Ünnep

Tűzijáték-kisokos szilveszterre

Tűzijátékozzunk biztonságosan!

2019.12.29 17:04ma.hu

A szilveszteri tűzijáték látványos hagyomány, azonban ennek is megvannak a maga szabályai. Néhány alapvető előírás betartásával elkerülhetőek a balesetek az újév köszöntésekor.

A rendőrség számos ideiglenes helyszínen engedélyezte 2019. december 28. és 2019. december 31. közötti időszakban a pirotechnikai termékek árusítását, amelyek többnyire a bevásárlóközpontok parkolóiban találhatók.

- A balesetek elkerülése érdekében csak működési engedéllyel rendelkező üzletből, legális árusítóhelyről vásároljanak pirotechnikai eszközt!
- Csak olyan terméket vegyenek meg, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása és nem járt le a szavatossági ideje!
- Fontos, hogy az eszközt megfelelő körülmények között tárolják, majd felhasználáskor tartsák be a használati és kezelési útmutatóban foglaltakat!
- A tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tárolják!
- A csak szilveszterkor használható eszközök működtetésével várják meg az előírt – december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig tartó – időszakot!
- Soha ne működtessenek sérült tűzijátékot!
- A használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsák be, indításkor ne hajoljon senki az eszköz fölé!
- Csak szabadban működtessenek tűzijátékokat, azokat ne irányítsák emberek, gépkocsik, épületek felé!
- Rakétát soha ne indítsanak olyan helyről, ahol faág vagy villanyvezeték áll az útjában!
- Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszák el!
- Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbálják újra meggyújtani és mindig várjanak pár percet a megközelítésével!
- A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni nem szabad!
- Az év végi szórakozás közben se feledkezzenek meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény és hanghatás megijesztheti háziállatokat!
- Fontos szabály, hogy a fel nem használt, hibás, vagy lejárt szavatosságú termékeket 2020. január 5-éig vissza kell vinni, amelyet az eladó köteles térítésmentesen visszavenni!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.