Illegális bevándorlás

Csaknem negyven határsértőt tartóztattak fel Baranyában

A férfiakból álló csoport tagjai szír, indiai, palesztin, pakisztáni és afgán állampolgároknak vallották magukat.

2019.11.30 08:55MTI
police.hu

Harminckilenc határsértőt tartóztattak fel a Baranya megyei Kislippónál péntek éjjel, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu-n pedig közölte, hogy pénteken száz külföldit kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombat délelőtti Facebook-bejegyzésében azt írta: a határok védelme fontosabb, mint valaha.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a Kislippónál megállított, férfiakból álló csoport tagjai szír, indiai, palesztin, pakisztáni és afgán állampolgároknak vallották magukat és sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

Az ORFK arról adott tájékoztatást, hogy pénteken a rendőrök és a katonák 100 jogellenesen tartózkodó külföldit tartóztattak fel, majd kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. Azt is közölték, 12 embert akadályoztak meg az illegális belépésben, további 39 határsértőt fogtak el, egy személy ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A migránsok folyamatosan, egyre nagyobb számban próbálnak illegálisan bejutni az országba. A biztonsági határzár mellett a rendőrök folyamatos jelenléte elengedhetetlen a déli határszakasz megfelelő őrizete érdekében - áll a rendőrségi közleményben.

A police.hu-n olyan, nappal és éjszaka készült videofelvételeket is közzétettek, amelyeken többek között az látható, hogy migránsok másznak át a határkerítésen, illetve csónakkal átkelnek egy folyón.

Dömötör Csaba államtitkár szombat délelőtt, a Facebook-oldalán közzétett, az illegális határátlépéseket rögzítő rendőrségi videó mellé azt írta: aki bármilyen okból azt gondolná, hogy mérséklődött az Európára nehezedő migrációs nyomás, nézze meg a déli határon készített felvételeket. Amit 2015 óta láttunk, az még csak a kezdet. Csak Törökországban milliók várnak arra, hogy Európa felé indulhassanak - írta Dömötör Csaba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.