Volt már vele baj

Mentális problémákkal küzdött a szekszárdi kislány megölésével gyanúsított férfi

A gyanúsított a sértett unokabátyja.

2019.03.11 15:10ma.hu
hirdetés

A Tolna Megyei Főügyészség 2019. március 11-én indítvány tett a Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírájához annak a 19 éves szekszárdi férfinak a letartóztatására, akit a nyomozó hatóság 2019. március 9-én reggel vett őrizetbe az előző este holtan talált kislány megölése miatt.

A férfit tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A fiatal felnőtt gyanúsítottat 2017. őszén a bíróság cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezte. (Erről azt kell tudni, hogy a bíróság azt a nagykorú személyt helyezi ilyen jellegű gondnokság alá, akinek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége – mentális zavara következtében - tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent és emiatt egyéni körülményeire, valamint családi és társadalmi kapcsolataira tekintettel - a bíróság ítéletében meghatározott ügycsoportok tekintetében - gondnokság alá helyezése indokolt. A cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezés első és legfontosabb feltétele az, hogy adott személynek mentális zavarai legyenek.)

A gyanúsított a sértett unokabátyja, a két család egy közös udvarú ingatlanban lényegében együtt élt.

2019. március 8-án 16 óra 30 perc körül a gyanúsított ismeretlen ígérettel hívta el otthonról a sértettet a patak melletti töltésre. Ezt követően bántalmazta, egy nagyobb tárggyal legalább 6 ütést mért a fejére. A sértett holttestét a nyomozó hatóság 18 óra 45 perckor találta meg a patak medrében.

A gyanúsított vonatkozásában az ügyészség álláspontja szerint a letartóztatás, mint személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelésének általános és különös feltételei egyaránt fennállnak. Így megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított megszökne vagy elrejtőzne; valamint az is, hogy a bizonyítást megnehezítené, tárgyi bizonyítási eszközt elrejtene, a tanúkat jogellenesen befolyásolná. Szabadlábra kerülése esetén továbbá a bűnismétlés lehetősége is fennáll.

Az emberölés bűntettének törvényi büntetési tétele 10 évtől 20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés. A gyanúsítottal szemben azonban életfogytig tartó szabadságvesztés nem szabható ki, mivel még nem töltötte be a 20. életévét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.