Bűnügy

Az Atlanti-óceán közepéről is hívogatnak a csalók

Ha gyanús hívást kap, vissza ne hívja!

2019.01.28 08:00ma.hu

Ismét csalók próbálnak pénzhez jutni külföldről telefonhívásokkal. 25 országból, ezer különböző számról tárcsáztak magyar számokat az utóbbi napokban az egyik mobilszolgáltató szerint. Legtöbben akkor csodálkoztak el, mikor megtudták, honnan csörgették meg őket.

247 egy Atlanti-óceán közepén fekvő kis sziget, Ascension előhívószáma. 260-nal zambiai, 256-tal ugandai telefonszámok kezdődnek - írja az Atv.hu.

Az ilyen hívások közös jellemzője, hogy a telefon felvétele után szinte azonnal megszakad a vonal. Feltételezhetően azért, hogy a hívó rávegye az embereket a vélhetően emelt díjas szám visszahívására.

Egyed Gábor, a Telenor kommunikációs szakértője szerint a külföldi számról érkező hívás fogadása nem növelheti az előfizető telefonszámláját, gond a visszahíváskor adódhat.

"A csalóknak vannak különböző trükkjeik, hogy minél hosszabbra nyújtsák ezeket a hívásokat. Erre példa, hogy kicsöng, és közben felveszik a telefont, ugyanakkor kicsöngés hangot játszanak be továbbra is a hívó fél számára, ő pedig azt hiszi, hogy még mindig csörög a telefon, viszont közben már elindult, felépült a hívás" - mondta el.

A visszahívás költsége attól függ, hogy milyen díjzónából telefonáltak és milyen hosszú ideig tartott a hívás. Az okostelefonokon egyébként van funkció a számok tiltására. Az unió országaiban nem kell fizetni a bejövő hívásokért, több más országban azonban igen. Ezért Európán kívül nagyobb a kockázata az ilyen telefonbetyárkodás miatti komoly veszteségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.