Horror

Újabb részletek a brutális szombathelyi börtöngyilkosságról

Válogatott módszerekkel kínozták halálra társukat a rabok.

2018.11.08 10:12ma.hu

Amint az ismeretes, tavaly májusban meghalt egy rab a szombathelyi börtönben. Már akkor felmerült a gyanú, mely szerint a társai kínozhatták halálra, ám a brutális részletekre csak idén szeptemberben derült fény, miután elkészült az ügyész vádirata.

A Szombathelyi Törvényszék előkészítő ülést tartott. Akkor egyik vádlott sem ismerte be bűnösségét. A bíróság november 5-án és 6-án kétnapos tárgyalást tartott B.Zs és két társa különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult bűnügyben.

A Vas Megyei Főügyészség vádirata szerint a három vádlott 2017 tavaszától elkezdte csicskáztatni, majd napi rendszerességgel bántalmazni és megalázni a velük egy zárkában lévő sértettet - írja a Nyugat.hu.

Így például a takarításhoz használt 5 literes műanyag vödröt az elsőrendű vádlott megtöltötte vízzel és a sértettet arra kényszerítette, hogy azt állva igya meg, közben bántalmazták majd csikket etettek vele.

A kínzások május 11-től még inkább eldurvultak, a vádlottak a sértettet kikötözték, száját lepedőből hasított csíkokkal betömték, felváltva ráálltak, taposták, ugráltak rajta, ököllel ütötték és rugdalták a bordáit, ájulásig fojtogatták. Amikor a sértett összecsuklott, felállították, és elölről kezdték az egészet.

A sértett halálát megelőző egy-két napban az elsőrendű vádlott arra kényszerítette a sértettet, hogy megegye a felmosó cipőfűző vastagságú szálait.

Az ellenőrzések során a sértettet beküldték a mosdóba illetve a mosdó elé térdeltették, mert oda az őrök nem láthattak be. Amikor a sértett a bántalmazások miatt vérzett, a szétnyílt sebet az elsőrendű vádlott egy öngyújtóval kiégette, a vért feltakarították a sértettel a véres törölközőt pedig az ablakon kidobták.

Május 14-én reggeli ébredéskor a vádlottak észlelték, hogy a sértett a hányásában fekszik a mosdó előtt és hörög. A másodrendű vádlott kikiabált az őrnek, hogy baj van, és amíg az őr a zárkához ért megbeszélték, hogy nem mondanak egymásra semmit, azt fogják előadni, hogy valaki más bántalmazta a sértettet. A nappalos szolgálatot ellátó ápoló a zárkába érve megkezdte a sértett sikertelen újra élesztését."

"A halált eredményező sérülések elszenvedését követően a néhai sértett életét az idejekorán érkező szakszerű, célszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg” - olvasható a Szombathelyi Törvényszék által kiadott közleményben.

A Vas Megyei Főügyészség az első és másodrendű vádlottakat folytatólagosan, társtettesként elkövetett kényszerítés bűntettével, társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével, a harmadrendű vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.