Szigorúbb ellenőrzéssel készül a BRFK

Ünnepek előtt sokkal több a lopás - vigyázzunk értékeinkre!

Az ünnepek előtti időszakban - novemberben és decemberben sokkal több feljelentés érkezik a rendőrségre vagyon elleni bűncselekmény miatt - közölte Oláh László, a BRFK bűnmegelőzési osztályának megbízott vezetője pénteki, a Keleti pályaudvari metrólejárónál tartott sajtótájékoztatóján.

2008.12.12 14:38MTI

Az osztályvezető elmondta, hogy a rendőrség a BKV legforgalmasabb járatain és a fővárosi bevásárlóközpontokban hangfelvételről hívja fel az emberek figyelmét, arra, hogy fokozottan ügyeljenek értékeikre a karácsonyi bevásárlás alatt is.

Oláh László tájékoztatása szerint a rendőrség fokozottan ellenőrzi január 1-ig Budapest tizennégy bevásárlóközpontját és tíz piacon is jelen lesznek. Évente mintegy négyezer vagyon elleni bűncselekmény jelentenek be a rendőrségen, ezek közül a legtöbb a nyári idegenforgalmi szezonra és a novemberi-decemberi időszakra esik - tájékoztatott a vezető. Oláh László az MTI-nek elmondta, hogy a zsebtolvajok mindig többen vannak, egyikük ellopja az értékeket, majd azonnal átadja a figyelőnek, aki gyorsan távozik a helyszínről.

Gyakori trükk, hogy a tolvajok - például a mozgólépcsőn vagy a busz lépcsőjén - körbeveszik az áldozatot és akadályozzák a felszállásban, és ezt használják ki arra, hogy meglopják. További módszerük: feltűnést keltenek például a BKV járművein, úgy, hogy cigarettával száll fel egyikük, vagy kötekedni kezd az utasokkal. Így eltereli az emberek figyelmét, hogy a társa "nyugodtan dolgozhasson."

A vezető szerint sok bűncselekményre az áldozatok figyelmetlensége ad lehetőséget, ezért nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljenek az emberek az értékeikre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.