Eljárás

Lekapcsolták az ittas mozdonyvezetőt

A rendőrök intézkedés alá vonták a Kőbánya-Kispest-Kunszentmiklós-Tass vasútvonalon közlekedő személyvonat vezetőjét.

2018.05.11 11:46ma.hu

Ittas mozdonyvezetőt kaptak el a Bács-Kiskun megyei rendőrök, tájékoztatta a ma.hu-t a Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kunszentmiklósi rendőrök segítségét kérte a MÁV belső ellenőre, mert azt gyanította, hogy az egyik mozdonyvezető ittas.

A Magyar Államvasutak kunszentmiklósi állomásáról 2018. május 10-én bejelentés érkezett a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányságra, mivel a vasúttársaság belső ellenőrének gyanúja szerint az egyik mozdony vezetője ittas állapotban teljesített szolgálatot.

A rendőrök intézkedés alá vonták a Kőbánya-Kispest-Kunszentmiklós-Tass vasútvonalon közlekedő személyvonat vezetőjét, és vele szemben alkoholszondát alkalmaztak. A szonda pozitív értéket mutatott, ezért őt vér-vizelet mintavételre előállították.

A férfi ellen járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást indítottak.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának tájékoztatása

Társaságunknál zéró tolerancia van érvényben az alkoholos állapotban munkát végző kollégákkal szemben. Jogszabályi kötelezettségünknek eleget téve a szolgálatra jelentkezés előtt és a szolgálat közben is meggyőződünk a munkavállalók biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotáról. A konkrét esetben a szolgálat közbeni ellenőrzés során derült fény arra, hogy a mozdonyvezető alkoholt fogyasztott. A munkavállalót azonnal felmentették a munkavégzés alól, és gondoskodtak a leváltó személyzetről. A MÁV-START munkáltatói eljárást indított, melynek lezárásáig az érintett kolléga nem vezethet vonatot.

Az általános szabályok a következők:

Biztonságos munkavégzésre alkalmatlannak kell minősíteni a munkavállalót, ha alkoholt fogyasztott. A biztonságos munkavégzésre alkalmatlan állapotban jelentkező, vagy munkája során biztonságos munkavégzésre alkalmatlanná váló munkavállalót a vasútüzem területéről el kell távolítani. A biztonságos eltávolításról a munkáltató köteles gondoskodni. Az eltávolítás a konkrét esetben a rendőrség közreműködésével történt.

Az ittas járművezetés egyáltalán nem jellemző a Társaságnál, az elmúlt 5 évben nem volt rá példa.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.