Közlekedés - biztonság

Négy NEM az ittas vezetésre - a rendőrség tanácsai

A rendőrség baleset-megelőzési tanácsai a húsvéti időszakra.

2018.03.28 14:23ma.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság március 28-án a közelgő ünnep kapcsán sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a legfontosabb közlekedési tudnivalókra. Óberling József rendőr ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője az ittas járművezetés veszélyei kapcsán fogalmazta meg a rendőrség tanácsait.

Az ittas vezetés kiemelt baleseti kockázati tényezőnek számít. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek terén az elmúlt évekre csökkenő tendencia jellemző. Míg 2010-ben 1883, 2013-ban 1662, 2014-ben 1601, 2016-ban 1592, addig 2017-ben 1400 ittasan okozott baleset történt Magyarország közútjain; azaz 2010-hez képest 2017-re közel 25 %-kal csökkent az ittas állapotban okozott balesetek száma.

A 2010. évi 11,5 %-ról 2017-re 8,5 %-ra csökkent az ittasan balesetet okozók aránya (2017-ben 16489 személyi sérüléses baleset történt, amelyből 1400-at okoztak úgy, hogy az okozó szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol volt).

Fontos hangsúlyozni, hogy a kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital elfogyasztása is számít; az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.

Mondjunk 4 NEM-et az ittas járművezetésre:
- Ha alkoholt fogyasztottam, NEM ülök a volán mögé.
- Ha tudom hogy a sofőr ivott, NEM engedem vezetni és NEM ülök a kocsijába.
- NEM kínálom alkohollal vendégemet, akiről tudom, hogy még vezetni fog.

Forrás: police.hu


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.