Ütközés

Így történhetett a hajnali metróbaleset

Rekonstruálták az eseményeket.

2018.02.07 13:53ma.hu

Nyomozás indult a szerda hajnali metróbaleset ügyében, melynek során szolgálati vonatok ütköztek.

A VEKE Facebook-oldalán próbálták rekonstruálni, hogy mi történhetett pontosan.

Úgy tudják, hogy éjszaka karbantartás során egy dízelmozdony, amely négy pőrekocsit tolt maga előtt, helytelenben (nem a menetrend szerinti irányban) haladt az alagútban. Örs vezér teréről a Blaha Lujza térig kellett volna menniük, de ott valamiért nem álltak meg, és továbbmenve az alagútban belecsattantak a Blaha Lujza tér és az Astoria között álló karbantartó vonatba. Ez utóbbi egy személyvagonból és egy TVG-ből (tehervágánygépkocsi) állt. Az ott karbantartást végző munkások és vonatszemélyzet szerencsére észlelték, hogy a dízeles szerelvény jön, pedig nem kellene és ki tudtak ugrani a vonatukból időben, így senki nem sérült meg. A csattanásban viszont mind a négy pőrekocsi és a személyvagon úgy összetört és összegyógyult, hogy lángvágóval kellett őket szétszedni.

A dízeles szerelvényt vezető mozdonyvezető és felettese, a vonatot vezető tolatásvezető elismerte a felelősségét a balesetért. Mindkettőjük mulasztása igen súlyosnak számít, akár Btk-s ügy is lehet belőle. A baleset további körülményeit az NFM Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálja.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.