Illegális bevándorlás

Átadták az ukrán hatóságoknak a migránsrepülő utasait

A nyolc vietnami és két afgán állampolgár a beregsurányi magyar-ukrán határállomásnál lépte át az országhatárt pénteken.

2018.01.19 14:35MTI

Átadtak az ukrán hatóságoknak tíz migránst, akik egy An-2-es kisrepülővel jutottak át illegálisan a magyar határon hétfőn. A nyolc vietnami és két afgán állampolgár a beregsurányi magyar-ukrán határállomásnál lépte át az országhatárt pénteken.

Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek a helyszínen azt mondta, a rendőrség összesen tizenegy migránst fogott el Kállósemjénben. Az egyik afgán állampolgár menekültstátusz iránti kérelmet nyújtott be, így őt a rendőrök az ideiglenes biztonsági határzárnál lévő tranzitzónába kísérték.

A többieket az Európai Közösség és Ukrajna között lévő visszafogadási egyezmény szerint pénteken az ukrán határőrség munkatársainak adták át - közölte a szóvivő.

Az ukrán lajstromjelű An-2-es repülőt egy szabadnapos rendőr vette észre hétfő este, amikor a kisgép leszálláshoz készülődött Kállósemjén határában. A terep átkutatása után találták meg a rendőrök a migránsokat; a vietnamiakat a község templomkertjében, az afgánokat pedig egy helyközi autóbuszjáraton fogták el. A repülőgép landolás után valószínűleg elakadhatott a szántásban, ezért nem tudott ismét felszállni, a gépet így elhagyta a személyzet és az utasok is.

Fedor Rita az MTI kérdésére elmondta, kihallgatásuk során több migráns azt állította, hogy a leszállás után sem tudták, melyik országban vannak, céljuk az volt, hogy Nyugat-Európában jussanak el, ezért fizettek az embercsempészeknek. Hozzátette, mivel a repülőgép Ukrajnából érkezett, a külföldieket is ennek az országnak adják vissza.

A migránsokat egy rendőrségi kisbusz szállította a határállomásra, majd gyalog vitték át őket az ukrán oldalra.

A rendőrség által lefoglalt An-2-es repülőgépet a helyszínen szétszerelték és bontott állapotban szállították a nyíregyházi repülőtérre.

Az MTI úgy tudja, a repülőgép Románia érintésével lépett be a magyar légtérbe, de röviddel a határ átlépése után eltűnt a légvédelmi radarokról. A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel szerdán azt közölte, a honvédség már az ország légterébe történő berepülése előtt jelzett a gépről az illetékes szerveknek.

Az országhatárt átlépve az azonosítatlan kisgép leszállt, amelyet követően a rendőrség haladéktalanul intézkedni tudott. A radarjel megszűnése okán az ország légvédelmi rendszerébe bevont Gripen vadászrepülőgépek felszállása az érvényben lévő szabályozásnak megfelelően nem volt indokolt - írta a HM.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.