Tragédia

Repülőgép-baleset Nyíregyházán - az oktató hibázott

Az ügyészség vádat emelt a férfi ellen.

2017.12.11 19:02MTI
MTI Fotók: Balázs Attila

Légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat az ügyész egy oktató ellen, akinek mulasztásai miatt május 20-án Nyíregyházán egy tanuló lezuhant vitorlázó repülőgépével, és meghalt - tájékoztatta Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Az ügyész azt indítványozta a vádiratban, hogy a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje a vádlottat, valamint tiltsa el a repülőgép vezetésének oktatásától és az ehhez kapcsolódó tevékenységektől - tette hozzá.

A vádirat szerint a 48 éves sértett a Nyíregyházi Repülőtéren vitorlázórepülőgép-vezetői tanfolyamon vett részt. Az oktató valótlanul igazolta le a kiképzési okiraton, hogy a tanuló rendelkezett megfelelő jártassággal a repülőgép vezetésére. Május 20-án engedélyezte a tanulónak, hogy a vitorlázó repülőgéppel öt órát meghaladó repülést végezzen, azonban nem látta el a megfelelő iránymutatásokkal arra az esetre, hogy mit kell tenni, ha a repülőgép irányíthatatlanná válik.

Az oktató a tanuló repülését a földről sem figyelte, maga helyett senkit nem bízott meg ezzel.

A sértett aznap már negyedik alkalommal próbálkozott a feladattal, "kereste a felszálló meleg légáramlatot", de úgynevezett dugóhúzóba került, és a gép zuhanni kezdett. A sértett a repülőgéppel Nyíregyházán, egy Rákóczi úti telephelyre zuhant, ahol a gyors orvosi ellátás ellenére belehalt sérüléseibe.

A vádirat szerint a baleset azért következett be, mert a vádlott a sértett oktatását nem megfelelően végezte el, nem segítette, hogy korábban a kiképzési programot elvégezze, továbbá az oktató azt sem vette figyelembe, hogy a sértettnek nem volt megfelelő jártassága az adott repülőgép vezetésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.