Időjárás-jelentés

Fogadjunk, hogy rosszul használja a ködlámpáját - ez akár 30 ezrébe is kerülhet!

Autósok, figyelem, igen kellemetlen büntetést kaphat, ha rosszkor kapcsolja be a ködlámpát!

2017.10.22 16:25ma.hu

A KRESZ szerint csak abban az esetben szabad bekapcsolni a ködlámpát, ha arra a látási viszonyok romlása miatt ténylegesen szükség van. Bár elvileg semmi sem tiltja a ködlámpa lakott területen belül történő használatát, de ezt ha nem muszáj, nem kell erőltetni.

Sűrű ködben a távolsági fényszóróval nem érdemes próbálkozni, ilyenkor a tompított fényszóró és a ködlámpa együttes használatával érhető el valamennyi látótávolság.

A rendőrség szerint köd esetén lakott területen kívül viszont használjuk ködlámpát. A hatóság ugyanakkor hozzáfűzi, hogy a ködfényszórót és hátsó helyzetjelző ködlámpát csak indokolt esetben kapcsolják be az autósok. A hátsó helyzetjelző ködlámpa a mögöttünk haladót erős fénye miatt zavarhatja, bekapcsolása mellett a féklámpa nehezebben ismerhető fel, ami baleseti veszélyforrás is lehet.

Tehát, ha mögénk érkezik egy autós társunk, akkor a hátsó ködlámpát kapcsoljuk már le, hogy ne égessük ki a retináját a mögöttünk haladónak. Ha pedig mi érünk utol valakit, akkor kapcsoljuk már le az első ködlámpát, hogy ne világítsuk át az előttünk haladó 3 autót.

Ha a látási viszonyok nem indokolják a ködlámpák nappali/éjszakai használatát, akkor a rendőrök akár 30 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak a bekapcsolt ködlámpával közlekedőkre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.